Kötek nedir ne demektir? Kötek ile ilgili atasözleri deyimler ve anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Dayak: Biz sana ne yaptık? Sebepsiz hiç kötek olur mu? (F. İz). O kadar köteği öküz yese dayanamaz ölürdü. İyi dayandım ağalar... (A. Nesin)
  2. Baston, sopa: Köteği kaptığı gibi ilk önce Mıstık'ı boğmaya çalışan adama sertçe vurdu (A. Bayram). Halk muhtemelen Babayı rahatsız etmiş, o da kızarak elindeki kötekle onları kovalamış... (R. Ay)


Kötek ile ilgili deyimler ve anlamları


İçinde "kötek" kelimesi geçen deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:

  • Kötek atmak (çekmek): Dayak atmak, dövmek: Kızının yolunu kesen oğlana Hamdi Ağa, geçen gün iyi bir kötek çekmiş (K. Yedekçioğlu). Çoban bana bir iyi kötek attı. Her yanımı kırdı geçirdi. Sebepsiz yere beni incitti.
  • Kötek yemek: Dövülmek, dayak yemek: Münasebetsizliği sebebine sıkı bir kötek yemiş (M. Ö. Sezer). Değirmene girdi köpek, değirmenci çaldı kötek; hem kepek yedi köpek, hem kötek yedi köpek. (Tekerleme)
  • Köteği basmak: Dövmek: Yer misin yemez misin? Ver etmiş sopayı, basmış köteği... (A. Nesin)


Kötek ile ilgili atasözleri ve anlamları


İçinde "kötek" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:

  • Gönüle kötek olmaz, aşığa edep: Birinin kalbini zorlamak veya etkilemek mümkün olmadığı gibi, aşık olan kişinin davranışlarının ve duygularının sınırları aşabileceğini veya beklenmedik şekillerde ortaya çıkabileceğini anlatır (?).
  • İnsan kalabalıkta pilav yiyeceğine tenhada kötek yesin daha iyi: Aynı şeye çok kişiyle ortak olmaktan daha küçük bir şeye tek başına sahip olmak daha iyidir.
  • Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir / Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir: Nush yani nasihat ile yola gelmeyeni azarlamalı, tekdir yani azarlama ile yola gelmeyenin ise artık dayağı ve zorlamayı hak ettiğini anlatan Ziya Paşa tarafından söylenmiş bir söz.
( 0 soru/yorum )