Transformatör nedir? Kısaca ne işe yarar?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Yükseltici transformatör
Yükseltici transformatör
Transformatör, alternatif akımın frekansında bir değişiklik yapmadan gerilimini ya da akım şiddetini değiştiren statik bir aygıttır. Kısaca transformatörler bir elektrik devresinde voltajı veya akımı düşürmeye ya da yükseltmeye yarayan ve hareketli parçası olmayan elektrik elemanlarıdır.

Transformatör en basit haliyle birbirine yakın konulan ve aralarında bağlantı olmayan ve bobin adı verilen iki tel sargıdan oluşur. Bobinlerden birine verilen voltaj bobinde bir manyetik alan oluşturur. Bu manyetik alan yakındaki diğer bobini etkileyerek diğer bobinde tekrardan bir voltaj meydana getirir. İki bobin arasındaki tel sarım sayısı farkı ise voltajda yükselme veya düşme meydana getirir.

Alçaltıcı transformatör
Alçaltıcı transformatör
Eğer elektriğin çıktığı ikincil bobindeki sargı sayısı elektriğin girdiği birincil bobindeki sargı sayısından büyükse çıkış voltajı yükselir ve bu bir "yükseltici transformatör" olarak kabul edilir. Eğer ikincil bobindeki sargı sayısı birincil bobinden düşükse de çıkış voltajı düşer ve bu da "alçaltıcı transformatör" olarak kabul edilir. Bununla birlikte bir transformatörde voltajı yükseltilen elektriğin akımı (amperi) düşerken, voltajı alçaltılan bir geriliminde akımı yükselir.
( 0 soru/yorum )