Okka |
Okka ile ilgili deyimler ve anlamları
İçinde "okka" kelimesi geçen deyimler, birleşik kelimeler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Okka çekmek:
- Hacminden umulmayacak kadar ağır gelmek, ağırlığı beklenmeyecek şekilde 1 okka olmak: Bursa'nın kestanesi / Okka çeker, beş tanesi!
- (mecazi) Önemli ve değerli olmak: Okka çeker işler konuşmazdan evvel karşıdaki insanın iyice yüzüne bakmak Veli Koca'nın âdetiydi. (S. Erol)
- Okka dört yüz dirhem: Konuşulan bir gerçeğin açıklığını ve söz götürmezliğini hatırlatmak için söylenir: Bu tam manasıyla oynak, okka dört yüz dirhem bir zırdeliydi. (O. C. Kaygılı)
- Okkalı:
- Kiloca fazla olan, ağır çeken, ağır gelen: O da Katrancı gibi okkalı mı? Onun kadar değil ama okkalı bir genç. (M. Sertoğlu)
- (mecazi) Büyük: Okkalı bir bardak.
- (mecazi) Önemli: Bir anlığına, içlenerek baktım Roma hukuku, makro iktisat, farmakolojinin bilmem nesi gibi, başlıkları okkalı kitaplarıyla yan masalara hava yapan kızlara. (A. Tunç)
- (mecazi) Ağır, şiddetli: İki kişiden birinin ensesine okkalı bir tokat vurur. (A. Kaya)
- Okkalı kahve: Kahvesi bol ya da büyük fincanda kahve: Bıyıklı Kâmil Ağa'nın kahvesine girip birer okkalı kahve içmek istemez misiniz? (B. Büyükarkın)
- Okkanın altına gitmek: Boşu boşuna zarar görmek, haksız yere cezaya uğramak: Mazlumlar, zayıflar okkanın altına gider. Pazusu kuvvetli olan, ağa, zengin; ezebilir. Kendisi Müslümandır, ötekisi de Müslümandır ama yaparlar. (M. E. Coşan)
- (birini) Altı okka etmek: Birini kollarından ve bacaklarından tutup yukarı kaldırarak sallamak veya götürmek: Arkadaşlarını altı okka edip denize attılar.
Okka ile ilgili atasözleri ve anlamları
İçinde "okka" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
( * yaygın bilinen )- Okka her yerde dört yüz dirhem (Nereye gitsen okka dört yüz dirhem)*: Nereye gitsen gerçek gerçektir.
- Alacağın bir iğne, çeliğin okkasını ne sorarsın?: Bazı insanlar alacakları şeyin maddi değeri çok düşük olduğu halde sağlam mı, değil mi diye her tarafını inceler, bu da satıcıyı sinirlendirir.
- Bir dirhem ana aklı, bir okka imam aklı değer: İmamın öğrettiği sadece dini konularla sınırlıdır. Ana ise, elinden geldiğince çocuğunu her konuda iyi bir insan olarak yetiştirir.
- Dert okka okka girer de dirhem dirhem çıkar: Dertlerin insana hızla ve yoğun bir şekilde gelip yerleştiğini, ancak bu dertlerden kurtulmanın uzun ve zahmetli bir süreç olduğunu ifade eder. Sıkıntılar kolayca gelir, ama çözülmesi zaman alır.
- Dostluk okkayla, alışveriş dirhemle*: Dostluğun tartısı olmaz, alışveriş ise ölçüye göre olur.
- Elmanın okkası bin kuruşa ise yine soy, armudun bini bir paraya ise yine soyma: Elmayı soyarak yemeli, çünkü kabuğunun hazmı güçtür. Armudu soymaya gerek yoktur.
- Her yerde okka dört yüz dirhem*: Değişmez ölçüler, şaşmaz değerler her yerde aynıdır, yer değişmekle değişmez.
Soru/Yorum Formu