Kuşhane nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Çatılı, ayaklı ve telli olan büyük bir ahşap kuş kafesi
Kuşhane
(büyük kuş kafesi)
  1. İçinde süs ya da avcı kuşların beslendiği ve yetiştirildiği küçük oda ya da büyük kafes, kuş evi, kuş köşkü. Avrupa'dan ve memleketin çeşitli yerlerinden cins cins güvercinler getirilmiş ve bunlara adeta ev gibi dört odalı bir kuşhane yapılmıştı. (M. C. Atasoy)
  2. (tarih) Osmanlı sarayında padişahın özel yemeklerinin pişirildiği mutfak. Kuşhane, Topkapı Sarayı Haremi hümayununda nefs-i padişah için 10-12 aşçının yemek pişirdiği has mutfaktır... Kuşhane aslında kapaklı bir çeşit eski tabağın adıdır ki, padişaha bu şekildeki Çin porseleni tabaklarla servis yapıldığı için, has mutfağa da kuşhane mutfağı ve zamanla sadece kuşhane denmiştir. (T. Uslubaş)
  3. Üzerinde işlemeleri olan küçük ve kapaklı bakır tencere
    Kuşhane tencere
    (temsili resim)
    Az miktarda yemek alan küçük, yayvan tencere. Kuşhane, kuş etlerini pişirmeye yarayan küçük ve kapaklı bakır tenceredir; buna kuşane de denir (TDAV). Padişaha hazırlanan yemek bir kişilik küçük tencerede pişirilirdi. Böyle küçük tencere ve sahanlara hâlâ da kuşhane denilir (S. R. İskit). Kuşhane; dibi dar olup gittikçe genişleyen ve bir sahan dolduracak kadar yemek alan tencere adıdır. (M. Z. Pakalın)
( 0 soru/yorum )