Termostat nedir ne demektir? Termostat ne işe yarar?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Bimetal termostatın çalışmasını gösteren animasyon
Bimetal termostat
Termostat, sıcaklık değişimlerinden etkilenerek mekanik bir supabı, bir elektrik anahtarını vb.yi kendiliğinden (otomatik olarak) açıp kapatan aygıttır. Termostatlar sıcaklığı otomatik olarak ayarlayan veya sıcaklık belirli bir noktaya ulaştığında başka bir cihazı harekete geçiren, açan veya kapatan cihazlardır. Sıcaklığı elektronik devreler ve sensörler aracılığı ile algılayan elektronik termostatlar olduğu gibi, içinde sıcaklığa göre genleşip büzüşen yay ve metal aksamlar bulunan mekanik termostatlar da vardır.

Resim: Bimetal termostat, farklı genleşme katsayılarına sahip olan birleşik iki metalin (mavi-kırmızı) eğilerek devreyi açıp kapattığı termostat türüdür.

Bir sistemde, termostat, sıcaklık istenen değeri aştığında veya altına düştüğünde devreye girer. Örneğin klimaların ortam belli bir dereceye kadar soğuyunca devreden çıkmasını sonrasında yeniden çalışmasını termostatlar sağlar. Yine elektrik fırınlarında, elektrik sobalarında, kombilerde, su ısıtıcılarında sıcaklık belli bir noktaya ulaştığında cihazı kapatan ve sıcaklık düştüğünde tekrar açan termostatlardır. Araç motorlarında motor sıcaklığı belli bir noktaya ulaştığında soğutma fanını devreye sokan ve suyu radyatöre yönlendiren yine termostat aygıtlarıdır.
( 0 soru/yorum )