Rami nedir? Rami bitkisi ve lifleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Rami bitkisini ve açılmış sap liflerini gösteren resim
Rami bitkisi ve sap lifi
Rami, ısırgangillerden, Çin ve Malezya'da yetişen, saplarında ki uzun, yumuşak ve dayanıklı lifleri dokumacılıkta kullanılan çok yıllık otsu bitkidir.

Rami bitkisi, doğu Asya'da, tarih öncesi çağlardan beri lif için yetiştirilmiştir. Rami, 1,9 ila 2,4 m yüksekliğinde birçok sap şeklinde büyüyen çok yıllık bir bitkidir. Yaprak kenarları tırtıklıdır. Lifleri saf beyaz renkte, parlak, nem emici ve kolayca boyanabilen bir yapıdadır.

Yaklaşık 13 - 15 cm uzunluğunda olan ve eğrilerek iplik haline getirilebilen rami lifleri, keten, pamuk veya yünden daha güçlüdür. Rami elyafından dokunan kumaşlar yıkanabilir, yıkandığında büzülmez veya şeklini kaybetmez ve ıslandığında mukavemeti daha da artar. Ayrıca hızlı kurur ve tekrarlanan yıkamalarla daha pürüzsüz ve parlak hale gelir. Küf ve diğer mikroorganizmalara karşı dayanıklıdır ve güneş ışığına uzun süre maruz kalması durumunda bile renk değiştirmez.

Bununla birlikte işleme maliyetlerinin yüksekliği rami liflerinin tekstilde yaygın olarak kullanımının önüne geçmiştir. Bu nedenle daha çok endüstriyel dikiş ipliği, paketleme malzemeleri, balık ağları ve fileler gibi ürünler yapmak için kullanılır. Ayrıca, diğer tekstil elyaflarıyla karışım halinde döşemelik kumaşlarda kullanılır. Kısa rami lifleri ve artık lifler ise kağıt üretiminde kullanılır.
( 0 soru/yorum )