|
Potin |
Konçları (üst boğaz kısmı) ayak bileğini az geçen, bağlı, düğmeli ya da yandan lastikli ayakkabı.
Potin; kısa konçlu, Avrupai bir ayakkabıdır ve tespit etmiş olduğumuz ayakkabılar içinde en çok hususiyeti verilmiş olan ayakkabı da budur. Gövdesi glase veya deve derisi gibi çeşitli malzemeden yapılabilen potinlerin tabanı düz yahut ökçeli olanları vardır, ökçelerin de çeşitleri bulunur. Yüksek ökçeli veya yumurta ökçeli diye anılan bu topuklar potine biçim veren hususiyetlerdendir.
Tabanı düz olan potinler ise altı lastik veya Ahmet Rasim'in delikanlılık yıllarında moda olan mantar kaplı potinlerdir. İhtiyaç halinde sadece lastikleri değiştirilerek kullanılmaya devam edilen potinlerin, özellikle şık beyler tarafından bakımına dikkat edilir, "lostrin potinler" daima cilalanır ve boyanırdı.
Kışın özellikle çamurlu sokaklarda üzerine lastik de giyilebilen potinlerin bileği kapatacak kadar uzun olan konçları yandan düğmeli yahut lastiklidir.
Gövdesi kırmızı gibi canlı bir renkte dahi olabilen bu ayakkabıların yan lastikleri veya üzerleri de süslü olanları özellikle kopuklar tarafından tercih edilip giyilmekte idi: "Ayakkabılarınızın envaı var idiyse de en gösterişlisi sakız gibi beyaz çoraplarla yan lastikleri yürek şeklinde olan, domates burun, yumurta ökçe, güllü yarım potinler idi. Potinlerin "gösterişli" olabilmesi için illaki "domates burunlu" olması yahut "güllü" tokalar şart değildi. "Gıcırtılı" potinler de giyene ayrı bir hava vermekteydi. (Kaynak: Ahmet Rasim'in İstanbul'u)
Soru/Yorum Formu
»