Denizatı nedir? Kısaca denizatının özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Sudaki bir denizatının yakından görünüşü
Denizatı
Denizatı, başı ve boynu ata benzediği için bu ismi alan, uzun ve kıvrık kuyruklu, eti güzel olmadığı için yenilmeyen, ortalama 10 - 15 cm boyunda bir balık türüdür. Dünyadaki tropikal sığlıklarda ve ılıman sularda bulunan küçük ve omurgalı bir türdür. Kutup bölgeleri haricinde, dünya çapındaki tüm sularda bulunan 32 bilinen deniz atı türü vardır.

Denizatı en çok deniz iğnesi balıklarıyla yakından ilişkilidir, ancak çoğu balık gibi derisi pullu bir yapıya sahip değildir. Dış yüzeyi küçük tabaklardan oluşan ince bir deri tabakasıyla kaplı olan kemikli bir yapıya sahiptir.

Denizatları birçok farklı renkte de olabilirler. Renkleri türlerine ve yaşamakta olduğu bölgelere göre değişiklik gösterir. Boyları ise 2,5 - 30 cm arasında değişir ve 2 - 6 yıl arasında yaşarlar. Acı, tatlı ve tuzlu suda yaşayabilirler (optimum pH 7,9 - 8,4).

Genellikle saklanacak yer ve bol miktarda yiyecek bulunan mercan resifleri çevresinde bulunurlar. Yiyecekleri emmek (vakumlamak) için uzun bir burnu, su içinde hareket etmek ve aynı zamanda mercan ve su bitkilerine dolaştırıp tutunmak için de uzun bir kuyruğu vardır. Su içinde ilerlemek için sırt yüzgeçlerini kullanırken, su içinde yükselip alçalmak içinde iç kesesindeki hava miktarını değiştirir.

Denizatı hepçil (hem otçul hem etçil) beslenen bir hayvandır. Tuz karidesleri, küçük balık türleri ve algler ile beslenirler. Büyük balıklar, yengeçler ve vatozlar tarafından da avlanırlar. Tek savunmaları deniz bitkileri arasında oldukça etkili bir şekilde kamuflaj yapıp saklanabilmeleridir.

Tüm hayvanlar arasında denizatının en ayırt edici özelliği ise erkeklerinin doğurmasıdır. Dişi tarafından erkek denizatının kesesine bırakılan 8 - 600 arası yumurta erkek denizatı tarafından döllendikten sonra yumurtalar çatlayana kadar yaklaşık 3 haftalık bir süre boyunca erkek denizatının kesesinde taşınır.
( 0 soru/yorum )