Hanımeli nedir ne demektir? Hanımeli Çiçeği

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Sarı - beyaz olmak üzere iki renkli hanımeli çiçekleri
Hanımeli Çiçeği
Hanımeli, (Lonicera) hanımeligiller ailesinden 6 metreye kadar boylanabilen, dalları yeşil ve kırmızı, çiçekleri sarı ve beyaz renkli, güzel görünümlü ve hoş kokulu bir süs bitkisidir.

Genellikle yazları yeşil bazı türleri ise her zaman yeşildir. Sarılıcı, tırmanıcı veya çalı formunda olabilirler. Anavatanı, Avrupa ve Asya'nın batı bölgesidir. Kuzey yarım kürede geniş bir alanda doğal olarak yaşayan 200 kadar çeşidi vardır ve bir çok türün çiçekleri çok güzel kokuludur. Güzel kokusu 15 - 20 metre uzaklıktan dahi hissedilebilir. İlk baharda açtığı hoş kokulu güzel çiçekleri yaz sonuna kadar kalır.

Beyaz pembe hanımeli çiçeği
Hanımeli Çiçeği
Hanımeli çiçekleri zehirsizdir, içindeki nektar yenilebilir. Ancak çitlembik şeklindeki siyah, mavi, kırmızı meyveleri ise bazı türleri dışında yenmez, hafif zehirlidir.

Ayrıca hanımeli yüzyıllardan bu yana aralarında tüberküloz, bronşit, grip, soğuk algınlığı ve zatürre gibi solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Verem bakterisi de dahil olmak üzere, çok sayıda bakteriye karşı da son derece etkilidir.
( 0 soru/yorum )