Kambur balina nedir? Kısaca özellikleri


Kambur balina
Balinalar takımından, yaklaşık 10 - 16 metre uzunluğunda, 40 - 100 ton ağırlığında, göğüs yüzgeçleri geniş, sırtı siyah, karnı beyaz olan ve yaklaşık 50 - 60 yıl kadar yaşayabilen bir memeli hayvandır.

Kambur balinalar dünya çapındaki tüm okyanuslarda bulunurlar ancak üç ana sürü olan Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu sürülerinde kalmaya eğilimlidirler ve dünya üzerinde 80.000 kadar kambur balina olduğu tahmin edilmektedir.

Yazları soğuk kutupsal sulara, kışları daha sıcak tropikal veya subtropikal sulara göç ederler. Bu göç sırasında her yıl yaklaşık 25.000 km seyahat ederler ve saatte 17 km/saat'lik hızlarda yol alırlar.

Kambur balinaların dişleri yoktur. Dişlerinin yerinde sudan besini süzmekte kullandıkları "balina çubuğu" adı verilen ve bir tarak gibi görünen sıra sıra plakalara sahiptirler. Esas olarak kril (karides benzeri bir canlı) ve planktonlarla beslenirler. Besinleri içinden süzmek için ağızlarına aldıkları büyük miktardaki suyla birlikte ağızlarına giren balıkları ve yengeçleri de tüketmiş olurlar.

Ağzı açık bir kambur balinanın dış görünüşü ve anatomisi
Kambur balina (3D)
Başlarının üzerinde su yüzeyindeyken nefes almakta kullandıkları iki adet hava deliği vardır. Boğazlarında ve göğüslerinde yaklaşık 30 geniş ventral oluğa sahiptirler. Baş, çene ve yüzgeçlerinde yumrular vardır.

Kambur balinalar büyük olmalarına rağmen oldukça akrobatik sayılırlar: vücutlarını su yüzeyinin üzerine fırlattıktan sonra suyu tokatlayarak sırt üstü tekrar kendilerini suya atarlar.

Kambur balinalar deniz içinde en çok ses yapan balinalardır. Toplamda 5 - 35 dakika arasında süren, bazen bir şarkı ya bazende de bir inleme, sızlanma, horlama ve çığlık seslerine benzeyen sesler çıkarırlar.
Hiç yorum yok:

Yorumlar hemen yayınlanır. Ancak "lütfen" kanuni ve ahlaki kurallara uymaya önem gösterin.