Kolektör nedir? Kollektör ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 2
Isıtma sistemi borularının bağlandığı kollektörü
1. Yerden ısıtma borularına su dağıtan kollektör
  1. (teknik) Küçük kesitli birkaç borudan gelen bir akışkanın toplandığı boru ya da birkaç boruya dağıtılacak bir akışkanın toplandığı ana boru. → manifolt
  2. Doğru akım (DC) elektrik motorunda, bir sargının bobinlerine bağlı, üzerine fırçalar dayanan, birbirinden yalıtılmış iletken levhacıkların tümü, toplaç.
  3. Güneş enerjisi kullanımında, dışı sadece ışığı geçiren bir yüzeyle, içiyse genellikle siyah renkli ince bakır borularla kaplı, ısıtmaya ya da sıcak su elde edilmesine yarayan panel düzeneği.
  4. (fizik) Bir transistörde elektronların, elektrotlar arasındaki bölgeyi, üzerinden terk ettikleri elektroda verilen ad.
Motor içindeki bakır kollektörler
2. Motor kollektörü
Güneş enerjisi kollektörü
3. Güneş enerjisi kollektörü
( 2 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 2


Anonim:
merhabalar lutfen soylermisiniz kollektor borusunu 90 derece eymek icin ne yapabilirim boru kirilmasin
24/8/17 18:58
admin:
Merhaba,

Bahsettiğiniz boru ilk resimdeki boruysa böyle bir boruyu tek noktadan 90 derecelik bir açıyla bükmeniz mümkün değil. Mutlaka kırılır. Çünkü bu tip borular genellikle pik yani dökümdür.

Ancak 45'şer derecelik açılarla kesilmiş iki parçanın ucunu kaynak yaptırabilirsiniz. Yada tek noktadan 90 derece değilde çok noktadan azar azar bükmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin 5 noktadan 18 derecelik açılarla. Fakat yinede dikkatli olmalısınız.
24/8/17 19:38