Kompozisyon nedir ne demektir? Anlamı ve Örneği

Güncellenme: Soru/Yorum: 2
Picasso'nun bir kompozisyon resmi
Kompozisyon resim örneği (Picasso)
  1. Ayrı ayrı öğelerin birleştirilerek bir bütün oluşturma işi.
  2. Yapı.
  3. Ortaya konan her türlü düşünce yapıtı.
  4. Sözlü ya da yazılı anlatım.
  5. Bir yazının ya da yapıtın giriş-gelişme-sonuç bölümlerinin birbiriyle uyumlu ve birbirini bütünler olması.
  6. İşlenen bir konuyla ilgili ana ve yan düşüncelerin, örneklemelerin, karşılaştırmaların düzenli bir biçimde ortaya konulması.
  7. (eğitim ve öğretimde) Öğrencilere duygu ve düşüncelerini etkili ve düzgün bir biçimde anlatmaları için yaptırılan yazılı veya sözlü çalışma, tahrir, kitabet.
  8. (resim, heykel ve mimarlıkta)
    1. Sanat yapıtında, parçaların bir bütün içinde düzenli olarak bir araya getirilmesi.
    2. 20. yüzyıl başına dek, betiler kullanılarak yapılan resim.
    3. Çağımızda renk, çizgi ve yüzeylerin dengeli ve uyumlu biçimde bir araya getirildiği resim.

Unutmamanız gereken Çanakkale konusunun işlendiği ve günümüz gençliğine hitaben yürekten gelenlerin yazıldığı kısa ve öz güzel bir kompozisyon örneği.

ÇANAKKALE AĞLIYOR

Bir öğrencinin el yazısıyla yazdığı Çanakkale ve şehitlerimiz ile ilgili kompozisyon örneği
"Çanakkale ve Şehitlerimiz" konulu kompozisyon örneği
Ağlama Çanakkale, her şeye rağmen dimdik duran sen değil miydin? Düşmana "Vatan toprağı kutsaldır, Çanakkale geçilmez" dedirten sen değil miydin? Ne oldu sana? Seni unutanlara mı bu kırgınlığın?

Bize kızmakla çok haklısın Çanakkale'm biz seni nasıl unuturuz ki? Düşmana karşı verdiğin mücadeleyi, o çırpışını, adına destanlar yazılan vatan aşkını, gözü yaşlı anaların bekleyişlerini nasıl unuturuz ki? Düşünsenize ölümün eşiğinde bir devlet, açlıkla cahillikle mücadele etmeye çalışan halk ve kazanacağını düşünmenin bu kadar güç olduğu bir yerde zafer var. Binlerce Türk evladının şehit olduğu şehit olduğu, yüreklerin paramparça olduğu bir yerde zafer var. Analar ağlıyor, evli olanlar eşlerini bekliyor. Hepsinin yüreğinde bir damlada olsa umut var.

Aslında onlar sadece düşmanlarla değil acılarla da büyük bir mücadele veriyorlardı. Ey Türk evladı iyi bak! Bu tarihte nasıl bir devrin torunu olduğunu görüyor musun? Bak da ibret al! 12 - 13 yaşında ayağında yırtık harap olmuş bir çift kundura, üzerinde yamalanmış, kirden kararmış bir elbise, gözünde masum bir parıltıyla düşmana karşı koymaya giden bir çocuk, o haldeyken bile haline şükreden bir vatan evladı. Hiç şikayet etmeden yüzündeki tebessümle yoluna devam ederken göğsündeki mermiyle yere yığılmış ve yüreğinde tek bir düşünce vardır "Vatan sağ olsun yeter" küçük bir mezar açılmış defnediliyor. Yüzünde hala o tebessüm vardı. Anasının yüreği feryat ediyor.

Şimdi soruyorum size o çocuk böyle bir ölümü hak ediyor muydu? Onun yeri cephe değil okuldu, onun hak ettiği ölüm değil yaşamaktı. Peki şimdi sen ne yapıyorsun? Almışsın eline telefonu, aklında serserilik, bırak Çanakkale'yi, vatan bile umurunda değil. Eğer televizyondaki dizilere ağlaman bittiyse silkelen ve kendine gel, aklına Çanakkale'yi getir. Zamanını boşa geçirdiğinin farkına var. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış ve Çanakkale'de yatan şehitlerimize olan minnet borcunu öde!!!

Yazan: Goncanur TURALİ Hafız Mehmet Ofluoğlu İlköğretim Okulu Düzköy - TRABZON
( 2 soru/yorum )

Soru ve Yorumlar: 2


Anonim:
Çok , güzel...
15/5/18 19:41
Anonim:
Bayıldım!:D
15/5/18 19:44