Güldürmek, eğlendirmek amacıyla karşısındakini kırmadan yapılan hareket veya söylenen söz, şaka. O anlatmaya devam ederken Yücel kulağıma eğildi, "Bana bak, bu adama kaç para verdin bütün bunları söylesin diye, doğru söyle" diye latife etti. (C. Şengör)
Latife ile ilgili atasözleri ve deyimler
İçinde "latife" sözcüğü geçen atasözleri, deyimler, açıklamaları ve örnek cümleler:
- Latife etmek (yapmak): Şaka etmek, şaka yapmak: "Şimdi ben seni Van'a gönderiyorum; ama bu Van senin dediğin Van değil, Berlin civarındaki Van See'ye gönderiyorum," diyerek Servet Bey'e latife etti. (E. Kıvırcık)
- Latife götürmek: Şaka kaldırmak: Hiç latife götürecek hâlim yokken kendimi tutamadım, kahkahaları atmaya başladım. (S. M. Alus)
- Latife latif gerek*: Şakanın nazik, incitmeyen ve hoş bir şekilde yapılması gerektiğini ifade eder. İnsanlar arasındaki bağları güçlendiren şakalar, kırıcı olmadan yapılmalıdır (latife: şaka; latif: Zevk ve ruh okşayıcı ince bir güzelliğe sâhip olan, hoş, nazik, yumuşak).
- Manasız latife, tuzsuz çorba gibidir: Yerinde yapılmayan şaka ve diğer her türlü davranış biçimi, ne kadar güzel olursa olsun rahatsız edici olabilir.
- Şakadan (Latifeden) anlamak: Yapılan şakayı şaka olarak kabul edecek, ciddiye alıp gücenmeyecek hoşgörü ve anlayışa sahip olmak: Şakayı sever, şakadan anlar, kendisine yapılan şakalara da tahammül gösterirdi. (Türk edebiyatı)
Ayrıca bkz.: Şaka ile ilgili atasözleri ve deyimler
Soru/Yorum Gönder