Salyangoz nedir? Kısaca özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Kabuğu sırtında olan kahverengi renkli bir salyangoz
Salyangoz
Salyangoz, yumuşakçalardan, bahçelerde, yeşilliklerde yaşayan, kıvrık sarmal kabuklu küçük hayvandır. Kara hayvanı olarak düşünülse de denizlerde tatlı sularda yaşayan türleri de vardır.

Vücutlarında bol miktarda su bulunur, vücutlarını saran sümüksü doku nemli kalmalarını ve bu nemi kaybetmemelerini sağlar. En çok yağmur yağdığında ortaya çıkarlar. Genellikle otobur olan salyangozlar, bitkilerin taze sürgünleri ile beslenirler. Ayrıca etobur ya da her ikisi de olabilirler.

Kalsiyum karbonattan oluşan kabuğu yumuşak bedenlerini ve iç organlarını korur. Akciğerli ya da solungaçlı türleri vardır. Kara salyangozları vücutlarıyla dalgalanma hareketi yaparak ilerlerler, salgıladıkları sümüksü sıvı sürtünmeyi azalttığı gibi vücutlarının zarar görmesini de engeller ve yaklaşık saniyede 1,27 - 1,77 cm yol alabilirler. Kara salyangozları duyamazlar ancak koku organları ve antenlerinde gözleri vardır ve besinleri de koklayarak bulurlar. Vahşi salyangozlar 3 - 7 yıl, evciller ise 10 - 15 yıl yaşarlar.
( 0 soru/yorum )