Muğla ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Muğla'nın meşhur şeyleri |
- Bodrum Guleti (tekne): Bodrum'da üretilen ve gezi teknesi olarak kullanılan ahşap gövdeli ve yelkenli guletlerin "gulet", "keç" ve "tirhandil" olmak üzere üç ayrı çeşidi bulunur.
- Bodrum Mandarini: Kabuğu kolay soyulan, kabuğundaki eterik yağlar nedeniyle kendisine özgü çok hoş bir kokusu olan, portakal rengi olan meyve eti gevrek, oldukça sulu, hoş kokulu ve lezzetli olan bir mandalina türü.
- Datça Bademi: Türkiye'nin en güzel, en büyük ve en lezzetli bademlerinden olan Datça bademinin nurlu badem, ak badem, sıra badem gibi çeşitleri de vardır.
- Fethiye Domatesi: "Pembe domates" olarak da bilinen "Fethiye domatesi", bölgenin coğrafi ve iklim özellikleri ve toprak yapısının sağladığı farklı lezzeti ve uzun raf ömrü ile diğer bölge domateslerinden ayrılır.
- Fethiye Kaya Halısı: Elde eğrilmiş ve kök boyalarla boyanmış ipliklerle 28x32 kalitede Türk Gördes düğümü ile dokunan, parlak ve kontrast renklerin hakim olduğu, ana renk olarak kırmızı ve lacivertin kullanıldığı, bitkisel motiflerin madalyon veya köşe-göbek tarzında yer aldığı küçük-orta boyutlu bir halı türü.
- Fethiye Kaya İnciri: Latince adı Ficus carica L. türünden elde edilen siyah renkli, ince kabuklu, küçük ve içi kırmızı renkte olan, hem yaş hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen çok tatlı bir incir türü.
- Fethiye Tahini: Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde yetiştirilen sarı susam ya da altın susam olarak adlandırılan golden cinsi açık renkli susam tohumları kullanılarak çifte kavurma yönetimiyle üretilen, yağlı kıvamda ve kahverengi renkte bir tahin türü.
- Kavaklıdere Bakır İşletmeciliği: Kavaklıdere ve civarında 13. yüzyıldan beri bakırcılık ve kalaycılık yaygın olarak babadan oğula, ustadan çırağa geçen bir meslektir.
- Kavaklıdere Cevizi: Yaklaşık olarak %56 yağ, %1,5 karbonhidrat, %1,6 şeker ve %17,16 protein içeren, ortalama 47 mm çap ve 12,10 gramlık ağırlığıyla diğer cevizlere göre belirgin bir şekilde iri olan bir ceviz türü.
- Köyceğiz Portakalı: Muğla, Ege Bölgesinin narenciye üretiminin yüzde 65'lik bölümünü karşılar.
- Marmaris Çam Balı: Kızılçam ve sarıçam üzerinde yaşayan çam pamuklu koşnili böceğinin vücudunda sindiremediği şekerli sıvıyı (basura) çam ağacı üzerinde bırakması ve arıların bu basurayı alarak kendinden kattığı enzimlerle işlemesi sonucu elde edilen, diğer çam ballarına göre daha koyu renkli, daha koyu kıvamlı ve daha fazla prolin içeren bir salgı balı türü.
- Marmaris Yer Fıstığı: Türkiye'nin en lezzetli doğal fıstıklarından biri de Marmaris'in Turgut köyünde yetiştirilir.
- Milas El Halısı: Milas yöresine özgü özellikler taşıyan ve 18. yüzyıldan bu yana dokunan Milas Halısı, çok çeşitli renk ve kompozisyonlara sahip olan, kalitesi 26x40, çözgüsü 4/3 yün, atkısı 4/2 yün, ilmelik 2,5/2 yün, hav yüksekliği 7-8 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1040 olan ve çift Türk düğümü ile elde dokunan bir halı türüdür.
- Milas Tepsi Böreği: Milas yöresinde bahçelerde yetiştirilen maydanoz, dereotu, ıspanak, pazı, pancar yaprağı, soğan yaprağı, pırasa yaprağı, marul ve doğada kendiliğinden yetişen kişniş, kapçık, ısırgan otu, kuş yüreği, köremen, labada, kerdime gibi çeşitli otlar ile çökelek peyniri, zeytinyağı ve ince yufkalar kullanılarak yapılan bir börek türü.
- Milas Yağlı Zeytini: Milas ilçesinde yetişen Memecik çeşidi zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerin salamura edilerek tatlandırılmasından sonra yine Memecik çeşidi zeytinlerden elde edilen ve serbest asitlik değeri en çok % 1 olan zeytinyağı ile üstü kapatılarak hazırlanan, çizik olarak tüketime sunulan ve sofralık olarak tüketilen, olgunlaştığında dönük/pembe bir renk alan bir doğal salamura zeytin türü.
- Milas Zeytinyağı: Milas iklimi ve toprak koşullarında üretilen Memecik çeşidi zeytininin kullanılmasıyla elde edilen, sarı-yeşil renkli ve orta değerde meyvemsi aromalı olan, genizde oldukça hafif bir yanma ve ağızda çok hafif bir acılık hissi bırakan natürel bir sızma zeytinyağı türü.
- Muğla Beyaz Mermeri: Muğla beyaz mermerin ayırt edici özellikleri arasında eşsiz beyaz rengi üzerinde taşıdığı hafif gri dalgalar ve kolay kolay kırılmayan sağlam yapısı bulunur.
- Muğla Çam Balı: Muğla Çam Balı, üretim miktarı, üretim alanı ve biyokimyasal kriterleri (PH, diastas, invert şeker, sakaroz, maltoz, asitlik, HMF) açısından diğer üretim bölgelerindeki çam ballarından farklılaşan, daha koyu renkli olan ve yoğun mineral madde (demir, mangan, çinko) içeren bir çam balı türüdür. Ayrıca Dünya çam balı üretiminin % 90-92'si Türkiye'de, Türkiye çam balı üretiminin ve sahalarının % 75-80'i de Muğla'da yer alır.
- Muğla Göce Tarhanası: Kaynayan tuzlu suda tarhana otunun bir süre demlenmesi, tarhana otu çıkarıldıktan sonra göce adı verilen orta kalınlıkta kırılmış sert buğdayın konularak haşlanması, tahta kepçelerle ezilmesi, soğuduktan sonra üzerine süzme kese yoğurdu eklenmesi ve iyice yoğrulması, bir gün fermantasyona bırakıldıktan sonra ortası delik küçük daireler şeklinde şekillendirilip gölgede kurutulmasıyla hazırlanan kuru bir tarhana türü.
- Muğla Köftesi: Yörede yetişen ineklerin kaburga etinden elde edilen kıymaya yine aynı hayvanın karın bölgesinden elde edilen gömlek yağı ve tuz eklenerek yoğrulması ve köfte şekli verildikten sonra ızgarada pişirilmesi ile yapılan, isteğe göre üzerine kimyon ve karabiber serpilen ve soğan, maydanoz, közlenmiş domates ve biber ve kızarmış yağlı ekmekle birlikte servis edilen bir köfte türü.
- Muğla Saraylısı: Muğla Saraylısı, hamurun nişasta ile açılarak yufka haline getirilmesi, üzerine ceviz içi serpilmesi, rulo şeklinde katlandıktan sonra tepsiye spiral şeklinde dizilmesi, üzerine eritilmiş sadeyağ gezdirilmesi, fırında pişirilmesi ve şerbetlenmesi aşamaları ile üretilen yöreye özgü bir tatlı türüdür. Adını, kız istemeye giderken bir tepsi tatlının ortasına konulan altın lira olan "Sareyli"den alır.
- Ortaca Limonu: Ülkemizin en önemli limon üretim bölgelerinden biri de Muğla'nın Ortaca ilçesidir.
- Seydiler Kilimi: Doğal ve yörede yetişen bitkilerle renklendirilen ipliklerin ahşap sarmalı tezgahlarda "bezayağı" adı verilen düz kilim tekniğiyle, farda (zini), yantır, koca bıyık, tek ve çift tırnak, çakmaca, tabak gibi desen ve motifler kullanılarak genellikle koyu renkli olarak dokunan bir kilim türü.
- Üzümlü Dastarı: El dokuma tezgahlarında % 100 pamuk ipliği, geleneksel motifler ve kendine has bir dokuma tekniği kullanılarak üretilen, esnek, dalgalı ve kırışık bir görünüme sahip olan, beyaz renkli ince bir dokuma türü. Dastar, Yeşilüzümlü yöresinde kadınların başını örtmek için dokudukları ürüne verilen isimdir.
- Beyaz Bodrum Evleri: 1974 imar planlarına göre iki katlı yapılan Bodrum evleri güneş ışınlarını yansıtarak evlerin içinin çok ısınmasını önlemek için beyaza boyanır.
- Bodrum Kalesi: 1406 - 1523 yılları arasında yarımada üzerine inşa edilen ve günümüzde Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi Yarışmasında "Özel Övgü" ödülüne layık görülmüştür.
- Kelebekler Vadisi: Fethiye Ölüdeniz de yer alan ve 1995'te 1. derece doğal SİT alanı ilan edilen Kelebekler Vadisi, aralarında endemik olan turuncu, siyah ve beyaz renkli kaplan kelebeği de bulunan 100'den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapıyor.
- Letoon Antik Kenti: İlk yerleşimin M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı Letoon Antik Kentinde bulunan kalıntılar ve kitabeler Letoon'un Likya birliği döneminde politik ve dini bir merkez olduğunu göstermektedir.
- Ölüdeniz: Ölüdeniz, Fethiye ilçesine bağlı olan, kumsalı 2006 yılında Dünya'nın en güzel kumsalı seçilen bir tatil beldesidir.
- Saklıkent Kanyonu: Güneş ışınlarının giremeyeceği kadar dar ve yüksek olan Saklıkent kanyonu Türkiye'nin en uzun kanyonudur.
- Sedir Adası ve Kleopatra Plajı: 1. derece SİT ve arkeolojik alan olan Sedir Adası, Gökova Körfezinde bulunan, görülmeye değer güzellikteki antik kalıntılarla dolu olan üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür. Kleopatra plajı olarak bilinen kumsalı, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altına alınmış olan kalker damlacıklarından oluşmuştur.
Soru/Yorum Formu
»