Kırşehir'in neyi meşhurdur? Kırşehir'in meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Kırşehir ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Kırşehir'in meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Kırşehir'in meşhurları

  • Kaman Cevizi: Yapısı ince kabuklu, iç kalitesi yüksek ve lezzetli ve Türkiye'deki diğer ceviz türlerine göre 1,5 kat daha fazla verimli olan bir ceviz türü.
  • Kırşehir Çirleme Yemeği: Kuşbaşı et, nohut, kuru kayısı, pekmez, tereyağı, pul biber, salça ve tuz ile yapılan meyveli bir et yemeği türü.
  • Kırşehir Çullaması: Kavrulan una, tavuk suyu, tuz ve salça eklenerek pelte kıvamı alıncaya değin karıştırılarak pişirilmesi, tabağa alındıktan sonra üzerine önceden haşlanmış ve didiklenmiş tavuk etinin konulması ve üstüne kırmızı pul biber ilave edilmiş kızgın tereyağı dökülmesiyle hazır hale gelen bir yemek türü.
  • Kırşehir Höşmerim Tatlısı: Un, süt, yumurta, şeker, tereyağı, tuz, sıvı yağ ve ceviz veya fıstık içi kullanılarak ocakta pişirilerek yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlı türü.
  • Onyx ve Mermer Taşı İşlemeciliği: İşlenmesi kolay, renkli ve desenli (damarlı) bir taş olan oniks taşından genellikle hediyelik eşyalar, hobi ürünleri, biblo, tespih, süs eşyası, ev ve mutfak ürünleri yapılır.
  • Ahi Evran Türbesi: Ahilik Teşkilatını kuran ve Anadolu'da yaygınlaştıran Ahi Evran-ı Veli adına, ölümünden sonra 1482 yılında yaptırılan cami, türbe ve zaviyesi Kırşehir il merkezinde yer almaktadır.
  • Cacabey Gökbilim Medresesi: Selçuklular zamanında Kırşehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1272 yılında bir gözlem evi ve medrese olarak yaptırılmıştır. Günümüzde cami olarak kullanılan ve devrinde fakülte gözüyle bakılan bu yapıda İslam Hukuku, felsefe ve tasavvuf dersleri de öğretilmiştir.
  • Kırşehir Yeraltı Şehirleri: Erken Hristiyanlık döneminde sığınma yerleri olarak kullanılan ve Kırşehir sınırları içinde bulunan yeraltı şehirlerinden en önemlileri; Mucur, Kepez ve Dulkadirli Yeraltı Şehirleridir.
  • Yunus Emre Türbesi: Anadolu'nun Türk-İslam kültürüyle bütünleşmesini sağlayan çok önemli isimlerden biri olan Yunus Emre'ye atfedilen bir türbe de Kırşehir'e bağlı Ulupınar Kasabası sınırları içerisindeki sarp kayalıklar üzerine yer alır.
( 0 soru/yorum )