Muş ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Muş'un meşhur şeyleri |
- Muş 1071 Lalesi (çiçek): Anavatanı Muş'unda içinde yer aldığı Batı Asya olan lale, ilk olarak Türkiye’de yetiştirilmiş, daha da geliştirilerek Muş'a özgü bir lale haline gelmiştir.
- Muş Balı: Muş balı, Muş Ovasında ve ovayı çevreleyen dağlarda doğal olarak yetişen lalelerin, çeşitli ballı bitkilerin ve yörede yetiştirilen bazı kültür bitkilerinin polen tanelerini içeren, açık renkli bir baldır.
- Muş Çorti Turşusu: Çorti, ufak doğranan beyaz lahana yaprakları, reyhan, pul biber, limon, kaya tuzu, nohut ve suyun kavanozlara basılması ile "sirke kullanılmadan" yapılan ve ekşimsi bir tada sahip olan bir turşu türüdür.
- Muş Çorti Aşı (yemek): Parçalanmış kuzu kol etinin tereyağında kızartılması, üzerine domates salçası eklenerek sotelenmesi, ardından çorti turşusu, yarma buğday ve su eklenerek tencerede pişirilmesi ile yapılan bir yemek türüdür.
- Muş Köftesi: Hafta Direği olarak da bilinen Muş Köftesi, dışı bulgurlu kıyma ile kaplı olan içinde kıyma ceviz içi ve pirinç karışımı bulunan bir tür içli köfte türüdür.
- Muş Vakkas Üzümü: Salkımları orta büyüklükte ve bol taneli olan şıra oranı yüksek bir üzüm çeşididir.
- 1071 Malazgirt Zafer Anıtı: Malazgirt ilçesinin her yerinden görülebilen 1071 Malazgirt Anıtı, karşılıklı iki sütunuyla Türklerin Anadolu'ya girişinin kapısını simgeler.
- Müştak Baba Türbesi: Anadolu'da yetişen velilerin büyüklerinden olan Muhammed Mustafa Müştak Efendi Hazretlerinin kabri ve türbesi Muş Merkezdedir.
Soru/Yorum Formu
»