Kırklareli'nin neyi meşhurdur? Kırklareli'nin meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Kırklareli ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Kırklareli'nin meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Kırklareli'nin meşhur şeyleri

  • Kırklareli Beyaz Peyniri: Kırklareli meralarında endemik bitki türleriyle beslenen hayvanların yağ asidi yüksek ve aroması zengin sütleriyle, sadece inek sütü veya paçal süt (%30-% 45 koyun sütü, %25-%40 keçi sütü ve %15-%30 inek sütü karışımı) kullanılarak, doğal şirden mayasıyla mayalanıp en az 6 ay olgunlaştırılmasıyla elde edilen ve en az %49 kuru madde, en az %27 yağ ve en az %17 protein içeren bir beyaz peynir türü.
  • Kırklareli Eski Kaşar Peyniri: İnek sütünden veya paçal sütten "lokumlu" ve "biberli" olmak üzere iki farklı şekilde üretilen bir kaşar peyniri türü. Lokumlu olan hafif kremamsı bir lezzete sahipken biberli ise keskin ve hoş aromalı bir tada sahiptir.
  • Kırklareli Hardaliyesi: Kırklareli'de üretilen ve özellikle tatlı ve kokulu olan üzüm türlerinin (Cabarnet, Merlot, Şiraz, Öküzgözü, Pamit, Papazkarası, Cardinal ve Alphonse) çekirdekleri ve kabukları ile birlikte ezilip, hardal tohumu ve vişne yaprağı ile fermantasyonu sonucu elde edilen vişne suyu renginde alkolsüz bir içecek türü.
  • Kırklareli Kıvırcık Koyunu ve Kuzu Eti: Dünyadaki en lezzetli ve kaliteli kuzu etlerinden birini veren Kırklareli Kıvırcık koyun ırkı, bunu kuzuların doğal olarak zengin bitki örtüsü ile beslenen koyunların sütünü emerek büyümesine, ince kuyruklu olmasına ve vücut yağlarının kas lifleri arasında daha homojen dağılmasına borçludur.
  • Kırklareli Köftesi: Dana eti, kuzu boşluğu, ekmek, soğan ve tuz ile yapılan lezzetini doğal olarak yetişen ve beslenen hayvanların etine borçlu olan bir köfte türü.
  • Kırklareli Meşe Balı: Kırklareli'nin Bulgaristan sınırına uzanan Istıranca Dağlarının kıvrımlı, geçit vermeyen sık meşe ormanlarında Q. frainetto Ten. ve Q. robur türü meşelerin meyvelerindeki salgı tüylerinden salgılanan tatlımsı özsuyu toplayan ve midelerinde işleyen arılar tarafından üretilen meşe balı, fenolik bileşenleri yönünden zengin ve 5 kat daha fazla antioksidana sahip olan ve tadı pekmezi andıran koyu renkli bir salgı balı türüdür.
  • Dupnisa Mağaraları: Dupnisa Mağaraları, içinde sürekli akan bir yer altı nehri ve derinliği yer yer 2 metreyi aşan gölleriyle, yaklaşık dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı sistemidir.
  • Kıyıköy Aya Nikola Manastırı: Bizans Dönemi kaya manastırlarının en iyi örneklerinden olan ve kayalara oyularak yapılmış olan Kıyıköy Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kasabası Papuçdere yolu üzerinde güney yamaçta, kasabaya 700 metre mesafede yer alır.
  • Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: 1570 yılında ibadet, ticaret ve eğitim amaçlı yapılan külliye; camisi, kemerli dükkanları, hanı, hamamı ve medresesi ile bir kompleks özelliği göstermektedir.
( 0 soru/yorum )