Nevşehir ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Nevşehir'in meşhur şeyleri |
- Avanos Çömleği: Kızılırmak’ın eski yataklarından ve çevredeki tepelerden elde edilen ve illit/mika, kuvars, feldspat, kalsit, dolomit, hematit gibi mineraller içeren ve Avanos Çömleklerine kendine has rengini veren yumuşak ve yağlı kil çamurlarla eski çağlardan beri çanak ve çömlek üretilir.
- Ayhan Patlıcanı: Avanos ilçesindeki çiftçiler yaklaşık 6 asırdır dededen toruna aktarılan tohumlarla "Ayhan patlıcanı" üretiyorlar.
- Nevşehir Kabak Çekirdeği: Bölgenin önemli gelir kaynaklarından birisi olan çerezlik kabak çekirdeği, Latince Cucurbita pepo L. botanik sınıfı içinde yer alan yazlık kabaklardan elde edilen çiğ kabak çekirdeklerinin güneşte kurutulmasından ve süt ve tuzlu karışımlar eklenmesinden sonra taş fırınlarda odun ateşinde kavrulmasıyla yapılır.
|
Nevşehir Simidi |
Nevşehir Simidi: Buğday unu, nohut mayası ve sudan oluşan hamurun yoğrulup dinlendirilmesi, hamurdan koparılan 100'er gramlık parçaların elle uzun bir silindir formunda şekillendirilmesi, fırın tepsisine yan yana dizildikten sonra üzerine un, su, yumurta ve üzüm pekmezinden oluşan karışımın sürülmesi ve fırında pişirilmesiyle yapılan ve çember şeklinde olmayan bir simit türüdür.
- Nevşehir Siyah Kuru Üzümü: Sadece Nevşehir Bölgesinde yetiştirilen Siyah Dimrit üzümünün kurutulmasıyla yapılır.
|
Nevşehir Testi Kebabı |
Nevşehir Testi Kebabı: Bir Avanos Testisi içerisine iri doğranmış dana veya kuzu kuşbaşı et, bütün arpacık soğan, çarliston yeşil biber, domates, sarımsak, tuz, karabiber, sıvıyağ ve su konulup ağzı hamur ile kapatıldıktan sonra 2-2,5 saat fırında pişirilmesiyle hazırlanan kebap türüdür.
- Pomza taşı: Dünyanın en kaliteli ponza madeni Nevşehir'de çıkartılır.
- Ürgüp Halısı: Kapadokya'da Bizans döneminden bu yana el tezgahlarında kök boyalı yün ipliklerle sürdürülen halı dokumacılığı en çok Ürgüp ve Avanos'ta, kilim dokumacılığı ise Kozaklı ve Gülşehir'de yaygındır.
- Göreme Milli Parkı ve Kapadokya: Göreme Milli Parkı, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı olarak yedi bölüm halinde Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiş olan bir harikalar diyarıdır.
- Hacı Bektaş Veli Türbesi: 13. yüzyılda yaşamış olan ve Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve Anadolu'nun Türkleşmesinde de etkisi bulunan büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş Veli hazretlerinin türbesi ve dergahı Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alır.
- Peri Bacaları: Kapadokya bölgesinin en bilinen ve en popüler doğal yapılarından olan peri bacaları özellikle Avanos – Ürgüp – Göreme ve Uçhisar – arasında kalan vadilerde bulunur.
- Sıcak Hava Balonları: Kapadokya Bölgesinin doğal güzelliklerinin gökyüzünden daha iyi görülebilmesi için Bölge özelliklerinden de faydalanılarak ilde balon turizmi geliştirilmiştir.
Soru/Yorum Formu
»