Manisa ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Manisa'nın meşhurları |
- Akhisar Domat Zeytini: Memleketimizin en iyi yeşil salamuralık çeşitlerinden olan, çekirdeği çıkarılıp kırmızı biber dolgusu yapılabilen ve genellikle sofralık olarak tüketilen orta irilikteki bu yeşil zeytini diğer zeytin türlerinden ayıran en belirgin özellik; hasat yapılan zeytin ağaçlarının Manisa'nın Akhisar ilçesinde yetişen Domat tipi Zeytin fidanlarından elde edilmesidir.
- Akhisar Köfte: Alaca Dana etinin tercihen Karacabey Soğanı ve tuz ile birlikte kıyma makinesinde çekilmesi, homojen ve sert bir hal alıncaya kadar yoğrulması ve dört parmak izi belli olacak şekilde elde sıkılıp ızgarada pişirilmesiyle yapılan bir köfte türüdür.
- Akhisar Uslu Zeytini: Ülkemizin en iyi siyah salamuralık zeytin çeşitlerinden olan, dilimli zeytin üretiminde ve sofralık olarak tüketilen orta irilikteki bu zeytini diğer zeytin türlerinden ayıran en belirgin özellik; hasat yapılan zeytin ağaçlarının Manisa'nın Akhisar ilçesinde yetişen Uslu tipi Zeytin fidanlarından yetiştirilmesidir.
|
Alaşehir Asma Yaprağı |
Alaşehir Asma Yaprağı: Yörede yetişen çekirdeksiz üzüm çeşitlerinden (Sultani Çekirdeksiz, Yuvarlak Çekirdeksiz ve Pembe Çekirdeksiz vb.) Nisan-Haziran döneminde toplanan yeşil/koyu-yeşil renkli, damarsız, kolay şekil verilebilen, ince, az tüylü ve yaprak ayası çatallaşmamış olan ve damakta ekşimsi bir tat bırakan körpe yaprakların, taze, kurutulmuş ve salamura yapılmış halde tüketime sunulmasıyla dolma ya da sarma yapımında kullanılan üzüm yaprağı türüdür.
- Alaşehir Ekmeği: Sert buğday unundan elde edilen sarı un kullanılarak yapılan Alaşehir Ekmeği, lezzetini ve zengin aromasını geleneksel ekşi hamur yöntemine ve taş fırınlarda odun ateşinde pişirilmesine borçludur.
- Alaşehir Kapaması: Açılan ve kare kare kesilen hamur parçalarının içine kıymalı harç konulup bohça şeklinde kapatıldıktan sonra tavada kızartılarak yapılan ve üzerine et suyu dökülerek servis edilen bir yemek türüdür.
- Alaşehir Sultaniye Üzümü: Dünyanın en lezzetli üzümü olarak bilinen, küçük, seyrek ve oval taneli, yeşilimsi-sarı renkli ve çekirdeksiz olan Sultaniye üzümü sadece Türkiye'de değil aynı zamanda Dünya'nın 30'a yakın ülkesinde de tüketilmektedir.
- Demirci Hünnabı: Çin'de "ölümsüzlük meyvesi" olarak anılan ve şifalı olduğu belirtilen Demirci Hünnabı, Zizyphus jujuba Mill. türü hoş kokulu ağaçların Demirci'ye özgü toprak ve iklim şartlarında yetiştirilmesi sonucu elde edilen, olgunlaştığında koyu kırmızı bir renk alan, tatlı ve sulu olan ve hem taze hem de kurutularak tüketilebilen bir meyve türüdür.
- Gördes Ayvası: Gördes Ayvası, iriliği, rengi, kokusu, lezzeti ve aroması kendine has olan ve ülke çapında tanınan bir ayva çeşididir.
- Gördes El Halısı: Kalitesi 30x35, çözgüsü 4/3 yün, kalın atkısı 4/2 yün, ince atkısı 4/2 yün, ilmelik 3,5/2 yün, hav yüksekliği 5-7 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1050 olan ve çift Türk düğümü ile genellikle seccade ebatlarında, mihraplı ve köşe-göbekli olarak dokunan Gördes halılarının lacivert, mavi, kırmızı, yeşil ve krem renkleri karakteristik özelliklerindendir.
- Kırkağaç Kavunu: Silindirik yapılı ve kışlık kavun türü olan Kırkağaç-589 ve yuvarlak yapılı yazlık kavun türü olan Kırkağaç-637 çeşitlerinden üretilen, meyve kabuğu orta kalınlıkta, üzeri pürüzlü, işlemeli ve sarı zemin üstünde yeşil benekleri bulunan, sulu, tatlı ve aroması yüksek olan bir kavun türüdür.
- Köprübaşı Çileği: İlçenin iklim yapısı nedeniyle aroması ve kokusu çok yüksek olan ve dayanıklı olması sayesinde ihracatı da yapılan bir çilek türü.
- Kula El Halısı: Kalitesi 30x50, çözgüsü 4/3 yün, kalın atkısı 4/2 yün, ince atkısı 3,5/2 yün, ilmelik 3,5/2 yün, hav yüksekliği 7-10 mm ve dm²'deki ilme sayısı 1500 olan, ilk örnekleri 17. yüzyılda görülen ve bu yüzyılın sonlarına doğru yaygınlaşan ve Türk Düğümü adı verilen bir teknikle dokunan Kula halıları genellikle seccade tarzındadır.
- Kula Leblebisi: Geçmişi bir asra dayanan ve genellikle Uşak vilayetinde tarımı yapılan kaliteli nohutlardan tavlama, dinlendirme, ikinci tavlama, dinlendirme, nemlendirme, ısıtma, kabuk soyma, dinlendirme ve son tavlama gibi yaklaşık 1 ay süren bir çok işlemden geçirilerek üretilen Kula leblebisi, 16 farklı çeşidi ile dünyanın birçok yerine de ihraç edilmektedir.
- Manisa Mesir Macunu: Manisa Mesir Macunu 41 çeşit baharat ve bitkinin, ağdalaştırılmış şeker veya bal ile karışımından oluşan bir macun çeşididir. Geçmişte Merkez Efendi tarafından Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın hastalığı için yapılan bu macun Hafsa Sultan'ın şifa bulması neticesinde halka da dağıtılmış ve bu şekilde yaygınlaşmıştır.
|
Manisa Sultani Üzümü |
Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü: Salkımları orta irilikte ve normal sıklıkta, taneleri eliptik-yuvarlak şekilli, yeşil-sarı renkli, ince kabuklu ve çekirdeksiz olan, sofralık, kurutmalık ve şıralık olarak tüketilen bir üzüm türüdür.
- Manisa Taban Simidi: Un, su, nohut mayası, pekmez ve susamdan yapılan, şeklinin yassı olmasından dolayı taban simidi olarak adlandırılan, hafif tatlımsı ve içi beyaz olan bir unlu mamul ürünüdür.
- Salihli Kirazı: Latince adı Prunus avium L. olan, Salihli'de "Allahdeyen" olarak bilinen ve 0900-Ziraat çeşidinden elde edilen Salihli Kirazı, geç çiçek açan, olgunlaşması diğer kirazlara göre daha geç olan, meyveleri yuvarlağımsı kalp şeklinde, meyve kabuğu parlak koyu kırmızı renkte, meyve eti açık kırmızı renkli, gevrek, sert, tatlı, sulu ve çatlamaya dayanıklı ve uzun saplı olan bir Napolyon kirazı türüdür.
- Salihli Odun Köfte: Salihli odun köftesi, 1 yaşına kadar olan erkek kıvırcık kuzulardan elde edilen kaburga, but ve böbrek yatağı etlerine kuyruk yağı eklendikten sonra kıyma haline getirilmesi, bir miktar tuz ve un eklenip iyice yoğrulması ve metal şişlerin etrafına sıvandıktan sonra meşe odunu közünde pişirilmesiyle elde edilen ve kendine özgü güzel bir lezzeti olan ince uzun (7 cm) bir köfte türüdür.
- Saruhanlı Çekirdeksiz Beyaz Üzümü: Latince adı Vitis vinifera var. sultana çeşidi üzümden elde edilen, orta irilikte ve normal sıklıkta salkımları olan, yuvarlak-eliptik şekilli, yeşil-sarı renkli, çekirdeksiz, sulu, etli ve ince kabuklu olan hem sofralık yaş üzüm hem de çerezlik kuru üzüm olarak tüketilen bir üzüm türüdür.
- Turgutlu Dumanlı Papaz Eriği: Toprak yapısı ve iklimsel özelliklere bağlı olarak üzerinde dumanı andıran kurşuni bir tabaka olan Dumanlı Papaz Eriği, ince kabuklu, sulu ve yumuşak bir tür yeşil eriktir.
- Yuntdağı El Halısı: Kalitesi 17x30 ila 28x30, atkısı çözgüsü yün, hav yüksekliği 5-10 mm ve dm²'deki ilme sayısı 510-840 olan, doğal olarak boyanmış koyu mavi, koyu kırmızı ve bej renkli iplikler kullanılarak geleneksel motiflerle ve Gördes Türk düğümü ile küçüklü büyüklü birçok boyutta ve çeşitte dokunan bir halı türüdür.
- Ağlayan Kaya Niobe: Karaköy semti Çaybaşı Mevkii'nde kadın başı şeklindeki bu kayanın göz çukuru şeklindeki girintilerinden sızan su damlaları, yazgısı trajik geçmiş olan Lidyalı Niobe'nin gözyaşları olarak yorumlanır ve halk arasında "Ağlayan Kaya" adıyla anılır. Bu doğal kaya oluşumuna batı yönünden bakıldığında tepesinde bir kadın başının yandan bir silueti görülür.
- Sardes Antik Kenti: Lidya Devleti'nin başkenti olan ve tarihte, devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti'nin kalıntıları Salihli ilçesi, Sart kasabasındadır.
- Soma Kömür Havzası: Soma kömür havzası, rezervi ve kömür kalitesi bakımından ülkemizin en önemli linyit kömürü havzalarından birisidir ve burada 150 yıldan beri kömür madenciliği yapılmaktadır.
- Yunus Emre ve Tapduk Emre Türbesi: İslam Tasavvufunun en iyi düşünürlerinden Yunus Emre ve Hocası Tapduk Emre'nin Türbelerinin Kula'ya bağlı Emre Köyü'nde yer aldığına inanılmaktadır. Türbe içinde Tapduk Emre ve Aile fertlerinin, türbe kapısının hemen önünde de Yunus Emre'nin mezarı bulunduğu kabul edilmektedir.
Soru/Yorum Formu
»