Niğde ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Niğde'nin meşhur şeyleri |
- Bor Söğürmesi: Niğde yaylalarında yetişmiş Akkaraman ırkı koyunlardan (tercihen bu koyunların 6-9 aylık erkek kuzularından) elde edilen kemikli etlerin kuyruk yağı, yeşil biber ve arpacık soğan ile taş fırınlarda odun ateşiyle pişirilmesiyle yapılan bir et yemeği.
- Niğde Darboğaz Kirazı: Ulukışla ilçesi Darboğaz kasabası ve çevresinde yetişen, yurt içinde tüketildiği gibi yurtdışına da ihraç edilen Darboğaz Kirazı, Napolyon kiraz olarak da bilinen 0900 Ziraat çeşidinden üretilen, meyveleri çok iri ve kaliteli, kalp şeklinde, uzun saplı, meyve kabuğu parlak kırmızı ve meyve eti açık kırmızı renkte olan sert, gevrek, sulu ve lezzetli bir kiraz türü.
- Niğde Kalsiti (doğal taş): Dünyada birçok sanayi dalında kullanılan ve 40 ülkeye ihracatı yapılan kalsit madeninin Türkiye'deki en büyük merkezi kalite ve büyüklük olarak Niğde olarak bilinir.
- Niğde Tahinlisi (hamur işi): Buğday unu, maya, tuz ve sudan oluşan hamurun kol üzerinde çevrilerek açılması, üzerine tahin dökülüp yayılması, rulo yapılarak katlanan hamurun bir de spiral şeklinde sarılması, bir süre dinlendirdikten sonra 1 cm kalınlığında açıp pide şekli verilmesi ve fırında pişirilmesiyle yapılan, sade veya şekerli olarak iki şekilde de üretilebilen bir pide türü.
- Obruk (Arısama) Halısı: Bor İlçesi Obruk köyünde yetişen koyunların yünlerinden elde edilen ve genellikle doğal boyalarla boyanan yün ipliklerle evlerde bulunan tezgahlarda geleneksel yöntemlerle, geleneksel motiflerle ve el yordamıyla kaba olarak dokunan, 20x29, 19x32 (dm²'deki ilmek sayısı) gibi kalitelere sahip olan kalın bir halı türü.
- Alaeddin Camii: Alaeddin Camisi, Niğde sancak beyi Ziynettin Beşare tarafından 1223 yılında yaptırılmıştır.
- Çiftehan Kaplıcaları: Niğde'ye 80 km uzaklıktaki Ulukışla ilçesi Çiftehan Kasabasında yer alan kaplıcaların, romatizma, sinirsel hastalıklar, deri, kadın hastalıkları, beslenme bozukluğu gibi hastalıklara olumlu etkisi bulunmaktadır.
- Gümüşler Manastırı: Niğde ilinin Gümüşler kasabasında bulunan, büyük bir kaya kitlesinin içine oyularak yapılmış olan bölgedeki en büyük manastırlardan biridir.
Soru/Yorum Formu
»