Ordu'nun neyi meşhurdur? Ordu'nun meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ordu ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Ordu'nun meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Ordu'nun meşhur şeyleri

  • Akkuş Şeker Fasulyesi: Akkuş ilçesi ve köylerinde yetişen, böbrek şekilli, tombul ve beyaz renkli olan, kendine has tadı, aroması ve kokusu bulunan Akkuş Şeker Fasulyesi zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan doğal olarak yetiştirilir.
  • Dağ Çileği Reçeli: Ordu'nun yüksek kesimlerinde yetişen, kendisine has kokusu ve lezzeti olan, bir kişinin uzun uğraşlar sonucu günlük en fazla bir kilo toplayabildiği "dağ çileği"nden yapılan bir reçel türü.
  • Kabataş Helvası: Ev yapımı armut ya da elma pekmezinin koyu bir kıvama gelinceye değin 2 saat kaynatılması, üzerine sarartılmış şeker şerbeti eklenip 2 saat daha sakız kıvamına gelinceye kadar pişirilmesi, soğutulan karışıma yumurta akı ilave edilip 2 saat daha pişirilmesi, kavrulmuş buğday unu ilave edilmesi ve sıcak haldeyken son olarak ceviz içlerinin de eklenmesiyle hazır hale gelen kahverengi renkli bir helva türü.
  • Ordu Fındığı: Türkiye fındık üretiminin yüzde 35'ini, dünya fındık üretiminin de yüzde 25'ini Ordu ili karşılar.
  • Ordu Galdirik Kavurması: Ordu'da ilkbahar ve yaz aylarında yetişen yabani bir bitki olan kaldirik bitkisinin saplarından yapılan bir kavurma türü.
  • Ordu Kivisi: Türkiye kivi üretiminin yaklaşık 5'te birinin yapıldığı Ordu'da Actinidia deliciosa Ferg. meyve türüne ait Hayward çeşidinden üretilen, meyve kabuğu yeşilimsi-kahverengi, sık, ince ve yumuşak tüylü, meyve eti zümrüt yeşili renkte ve yarı saydam olan, tadı orta şekerli ve bol sulu olup diğer bölgelerde üretilen kivilerden farklı olarak kendine has bir aroması bulunan, kalitesi ve depolamaya dayanıklılığı yüksek bir kivi türü.
  • Ordu Melocan (Diken ucu) Kavurması: Ordu'da "melocan" olarak adlandırılan diken ucu bitkisinden yapılan bir kavurma türü.
  • Ordu Perşembe Ceviz Helvası: Uzun yıllardan beri Ordu'nun Perşembe ilçesinde bakır kazanlarda şeker ve suyun 2 saat kaynatılarak şurup haline getirilmesi, üzerine ceviz içi eklenmesi ve soğumaya bırakılması, ılımaya başladığında çöven ekstraktı eklenip karıştırılmasıyla üretilen beyaz renkli bir helva türü.
  • Ordu Sakarca Kayganası: Yöreye özgü olan ve doğal ortamda yetişen sakarca otunun bol yağda mısır unuyla harmanlanıp kızartılmasıyla yapılan bir yemek türü.
  • Bir tabak içerisinde dilimlenmiş Ordu Tostu
    Ordu Tostu
    Ordu Tostu: Buğday unu ve yaş maya kullanılarak tost için yapılmış ve bir gün dinlendirilmiş dikdörtgen şekilli büyük bir ekmeğin iki diliminin arasına antrkot eti, sucuk içi baharatı, sarımsak ve tuzun belli oranda karıştırılıp kıyma makinasında çekilmesi ve kurutulması ile elde edilen ve sucuğun sürülebilir bir türü olan ezme sucuğun ince bir katman halinde sürülmesi, isteğe göre kaşar peyniri konulması ve üzerine tereyağı sürülüp tost makinasında kızartılmasıyla yapılan ve dilimlenerek servis edilen büyük bir tost türü.
  • Ordu Yayla Pancarı Turşusu (Dürme Turşusu): Ordu Yayla Pancarı Turşusu, çok eski yıllardan beri Ordu ilinin Kabadüz ilçesi yayla ve obalarında yetişen "dürme" veya "pancar" olarak adlandırılan küçük ve sıkı başlı, gevrek dokulu ve beyaz renkli lahanalardan yapılan Ordu iline özgü bir turşudur.
  • Ünye Beyaz Bentoniti (doğal taş): Dünya'da beyaz bentonitte en büyük rezerv Türkiye'de, Türkiye'de de en büyük rezerv Ünye ve Fatsa ilçelerindedir.
  • Ünye Taşı: Ünye taşı doğal olarak kırmızı, sarı, beyaz ve gri renkli ve ısı yalıtım özelliğine sahip olan peyzaj ve iç dekorasyon amaçlı kullanılan bir taş türüdür.
  • Yason Burnu ve Kilisesi: Perşembe ilçesinin 15 km batısında olan Yason Burnu Yarımadası ve üzerindeki kilise 1. derece arkeolojik, 2. derece de doğal SİT alanıdır.
( 0 soru/yorum )