Barometre nedir nasıl çalışır? Barometre ne işe yarar?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Barometre, basınçölçer veya cıvalı barometre çizimi
Cıvalı barometre
Barometre, açık hava basıncını ölçmeye yarayan, cıvalı, sifonlu, kadranlı ve aneroit gibi çeşitleri olan basınçölçer aygıtlara verilen addır. Atmosfer basıncındaki değişiklikleri ölçebilen barometreler genellikle kısa vadeli hava tahminlerinde kullanılır.

Bir cıva barometresinde, dibinde cıva bulunan açık bir hazne üzerinde sadece altı açık olan ve içi tamamen cıva doluyken ters çevrilmiş dikey bir cam tüp bulunur. Cıvanın ağırlığı nedeniyle cıva aşağı kayar ve tüpün üst kısmında vakum oluşur. Tüp içindeki cıva sütununun ağırlığı ile hazneye uygulanan atmosferik basınç kuvveti bir noktada dengelenir ve ölçüm yapılan yerin o andaki atmosferik basıncını verir. Yüksek atmosferik basınçlarında cıva sütunu daha yüksekteyken atmosferik basınç düştüğünde cıva sütununun yüksekliği de düşer.

Cıva barometresinin tasarımı gereği atmosfer basıncı inç veya milimetre cıva (mmHg) cinsinden ifade edilir (Hg: Cıva elementinin simgesi). Tipik olarak, atmosferik basınç 670 mm (26.5 inç) ile 800 mm (31.5 inç) Hg arasında değişir ve bir atmosfer (1 atm), 760 mm (29.92 inç) cıva değerine eşittir.

Anaroid barometrenin veya havalı barometrenin yapısını gösteren çizim
Aneroid barometre
Cıvasız bir barometre çeşidi olan aneroid barometre ise kadranlı göstergesinin altında berilyum-bakır alaşımından yapılmış ve aneroid hücresi (veya kapsülü) adı verilen küçük, esnek ve vakumlanmış bir metal kutu kullanır. Açık hava basıncındaki küçük değişiklikler bu hücrenin genişlemesine (şişmesine) veya daralmasına neden olur. Bu küçük genişlemeler ve daralmalar mekanik kollarla büyütülerek barometre kadranındaki iğneyi hareket ettirir.
( 0 soru/yorum )