Diyapazon nedir ne demektir? Diyapazon ne işe yarar?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Çeşitli boylarda diyapazonlar
Diyapazon çeşitleri
Diyapazon (fizik) titreştirildiğinde tınlaması ana seslerden birini veren, genellikle ses bulmada kullanılan U biçiminde iki kollu, küçük bir çelik araçtır. Fiziksel anlamı ile bir sesi tam ve doğru veren müzik aletidir. Teknik olarak saf ses elde etmek için kullanılan akustik bir rezonatördür.

Diyapazon titreştirildiği zaman temel bir frekans ile birlikte en az bir tane de harmonik olan ya da olmayan ilave frekanslar üretir. Diğer frekanslardaki titreşim ve sesler, diyapazonun özgün dizaynı gereği ilk bir kaç yüz milisaniyede şiddetini kaybeder ve geriye sadece temel frekanstaki ses kalır; bu nedenle de üretilen bu ses, saf ses olarak kabul edilir.

Diyapazon müzikal enstrümanların akort edilmesi veya ses sanatçılarının belirli notaları elde etmeleri amacıyla geliştirilmiş ve kullanılmışlardır. Sağlık alanında da kullanılan diyapazonlar, muayene odası şartlarında hastanın işitmesinin değerlendirilmesine olanak vermişlerdir ve bu özellikleriyle de çok uzun zamandır Kulak Burun Boğaz muayenesinin bir rutini haline gelmişlerdir.
( 0 soru/yorum )