Dügah nedir? Dügah perdesi ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Dügah (müzik) Klasik Türk müziğinde la perdesinde karar kılan bir bileşik makamdır. Türk musikisinin eski makamlarındandır. Dizisi iki şekilde tarif edilebilir:

  1. Yerinde saba makamı dizisine, yerinde zirgüleli hicaz makamı dizisinin pes tarafı ile durak perdesinin altından genişlemiş bir kısmının seyre zaman zaman karışarak mutlaka zirgüleli hicaz dizisiyle karar vermesi suretiyle meydana gelir.
  2. Yerinde saba makamı dizisine, yegah perdesindeki neveser makamı dizisinin bir kısmının zaman zaman katılıp sonunda mutlaka yegahta ki neveser dizisinin güçlüsü olan dügah perdesinde karar vermesiyle oluşur.

  • Dügah perdesi: (müzik) Klasik Türk müziğinde orta sekizlideki "la" perdesine verilen ad. Türk musikisinde bir nota olarak portenin, sol anahtarına göre alttan ikinci boşluğunun içine yazılan la notasının adıdır. Bir oktav (sekizli aralığı) tizindeki la notasına muhayyer dügah perdesi, bir oktav pesindeki la notasına da kaba dügah perdesi denir. (Türkiye Diyanet Vakfı - İslam ansiklopedisi)
( 0 soru/yorum )