Tespih nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Tespih, yeşil taşlı ve püsküllü ahşap kuka namaz tespihi
Namaz tespihi
  1. Yüce Allah'ı takdis ve tenzih etme, Hakk'ın her türlü kusurdan ve noksandan uzak olduğunu dile getirme: Göklerdeki ve yerdeki her şey, mülkün sahibi, mukaddes, mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah'ı tespih eder. (Cuma Suresi 1. Ayet meali)
  2. Namaz sonunda "Sübhanallah, elhamdülillah, Allahu ekber" sözlerini 33'er defa söyleme: Elinde uzun bir tespih, sürekli dudakları kıpır kıpırdı. (A. Keskin)
  3. Namaz sonunda ya da harici bir zamanda Allah’ı zikir ve tenzih ederken sayının karıştırılmaması için kullanılan, ibrişim veya ipliğe dizilmiş, çeşitli sert ağaç, büyük bitki çekirdekleri veya taşlardan yapılmış, genellikle 33'er taneli üç gruptan oluşan toplam 99 taneden ve bu üç grubu birbirinden ayıran bir imame ve 2 duraktan (nişane/ayıraç) meydana gelen dizi. Bugünkü şekliyle kullandığımız tespih ise ancak Hicri beşinci asırda yaygın hale gelmiştir. (M. Paksu)
  4. İbadet dışında normal zamanlarda eli oyalamak ya da stres atmak için çekilen veya elde çevrilen genellikle 33 taneden meydana gelen dizi.
  5. (musiki) Tekke ve cami musikisinde güfteleri "Sübhanallah" vb. tespih sözlerini ihtiva eden beste formu.

Gümüş rengi imameli 33'lük kuka tespih
Tespih
  • Tespih çekmek: Tespihin tanelerini birer birer iki parmak arasından geçirmek.
  • Tespih sallamak: Elde tespihi türlü biçimlerde şak şak sesleri çıkararak sallamak: Yanına gitti ve elinde salladığı tespihi alarak, "Bak delikanlı tespih sallanmaz çekilir. Biz böyle gördük Kasımpaşalı büyüklerimizden..." (İlgili cümle kaynağı: Z. Genç)
  • Tespih etmek: (deyiminin anlamı) Bir sözü, bir adı, bir olayı tespih ederek dua eder gibi tekrarlamak.
  • Tespihe dizer gibi dizmek: (spor) Futbolda, top ile çalım atarak rakip takımın oyuncuları arasından birer birer geçip gitmek.
( 0 soru/yorum )