Testere balığı ve kısaca özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Testere balığı
Testere balığı
Marangoz köpekbalıkları olarak da bilinen testere balıkları, bir testereye benzeyen, iki yüzünde enine keskin dişler bulunan, uzun, dar ve düz bir burun uzantısı ile karakterize bir balık türüdür. Deniz kıyıları ve acı tatlı su akıntılarının yanı sıra tatlı su nehirleri ve göllerinde, tropikal ve subtropikal bölgelerde dünya çapında bulunurlar.

Soluk kahverengi, grimsi, yeşilimsi veya sarımsı renkli olabilirler. Alt kısımları soluk renkli ve genellikle gridir. Köpek balığı benzeri güçlü ve basık bir vücuda sahiptirler, alt tarafları ve kafaları düzdür. Uzunlukları 6 - 7,6 metre, ağırlıkları 500 - 600 kg arasında değişir. Testere diş sayısı türe bağlı olarak değişir ve her iki tarafta ayrı ayrı 14 - 37 arasında olabilir. Testere dişleri geleneksel anlamda ağız dişi gibi bir diş değildir. Yoğun bir şekilde farklılaşmış duyusal dermal dentiküllerdir.

Testere balıkları, testeremsi uzantıları ile algılayıp yakaladıkları balık ve omurgasız hayvanlarla beslenirler. Testeremsi uzantılarını yüzen balıkların yaydıkları elektriksel sinyalleri algılamak için kullanırlar. İnsanlar için genellikle zararsızdırlar ve avlamaya kalkışmazlar ancak insanlar tarafından yakalandıklarında zarar verebilirler.
( 0 soru/yorum )