Polis nedir ne demektir? Kısaca polisin görevleri nelerdir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Polis amblemi önünde gözlüklü bayan polis ve eli silahında olan coblu erkek polis memurları
Polis memurları
Polis, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve toplumun düzen içerisinde yaşamını sürdürmesi için hukuk ilkeleri içerisinde güvenlik hizmeti sunan teşkilat ve bu teşkilata mensup memurdur.

Tepe lambaları yanan bir polis aracı
Polis aracı
Sosyal ve genel düzenle ilgili kanun, nizam ve emirlerin yerine getirilmesini sağlayan, suçu önleyici tedbirler alan polise idari polis denir. İdari polis, önleyici ve koruyucu görevleri yapmak için suç oluşturan unsurları göz önüne alarak o bölgede karakol, güvenlik noktası, devriye ve motorlu ekipler kurar. Yurt içine zararlı kişi ve maddelerin girmemesi için gerekli kontrolleri yapar, halka açık yerlerde suçların oluşmaması için tedbirler alır. Ruhsatsız ve kullanımı yasak silahları yakalamak için aramalar yapar. Genel ahlaka uygun olmayan hareketleri önler. Açılması izne bağlı yer ve işletmelerden izinsiz açılanları kapatır. Halkı rahatsız edici durum ve hareketlerin olmasını önler.

Mavi ve kırmızı renklerde yanıp sönen bir polis aracı tavan ışıkları
Polis siren ve ışıkları
Adli polis ise en az tam teşekküllü bir polis karakolu bulunan yerlerde adli işlerle ilgilenmek üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosundan ayrılan görevlilerden oluşan bölümdür. Kamu düzenini bozucu bir suç işlendiğinde adli polis delilleri toplamak, suçu işleyen şahısların izini sürüp yakalamak, Cumhuriyet Savcısı adına soruşturmayı yürütmek ve suçluları adalete teslim etmekle görevlidir.

Kaynak: EGM
( 0 soru/yorum )