PVC nedir ne demektir? Kısaca özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ham PVC granülleri üzerindeki PVC yazısı
Ham PVC granülleri
PVC, kimyasal adı polivinil klorür olan, oldukça geniş kullanım alanı olan bir tür plastik polimerdir. PVC için gerekli ham maddeler tuz ve fosil yakıtlardır. PVC, % 57 klor (endüstriyel tuzdan türetilmiş) ve % 43 karbon (çoğunlukla etilen vasıtasıyla petrol / doğalgazdan türetilen) ile yapılmış bir termoplastiktir. Yapısında bulunan klor PVC'ye mükemmel yangın direnci verir.

PVC, çekme mukavemeti ve elastisite modülü gibi mekanik özellikleri diğer genel amaçlı olefin plastiklerden daha iyi olduğu için belediye su temini / kanalizasyon boruları, musluklar, profiller vb. için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Plastikleştiriciler (plastifiyanlar) eklendiğinde, PVC yüksek gerilme ve yorulma mukavemeti ile kauçuk benzeri elastikiyet gösterir ve endüstriyel hortumlar, contalar, otomobil parçaları, elektrik kablosu kaplaması, sentetik deri ve yüzeyler için kullanılabilir.

Normal çevre koşullarında, sert PVC ürünleri çok az sünme gösterir ve diğer plastik ürünlerle karşılaştırıldığında daha üstündür. Bu nedenle, PVC çeşitli iç ve dış inşaat malzemeleri (örneğin, kanallar, paneller, kapı ve pencere çerçeveleri ve güverteler) ve elektrikli veya makine parçaları olarak kullanılır.

Çeşitli çaplarda PVC borular
PVC Boru
Polimerin ana zinciri karbon atomlarının tek bağlarıyla yapıldığından, PVC mükemmel kimyasal direnç gösterir. Bu kimyasal dirençle birlikte iyi mekanik özelliklere de sahiptir, bu nedenle kimyasal depolama tankları, plastik vanalar / flanşlar, drenaj / kanalizasyon boruları ve bitki boruları için kullanılır.

PVC amorf bir polimerdir ve bunun sonucu olarak ürünler temel olarak şeffaftır. PVC ürünleri, uyumlu olmayan bileşim ajanları kullanılarak imal edildiğinde ise şeffaf değildir. Şeffaflık gerektiren esnek PVC ürünlerine örnekler, sarma filmler, şeffaf poşetler ve kaplama filmlerdir.

% 50'den fazlası klor içerdiğinden PVC doğal olarak yangına dayanıklı bir plastiktir. PVC ürünleri yakıldığında, termal çatlamayla açığa çıkan hidrojen klorür gazı, sürekli yanma reaksiyonunu yavaşlatır ve PVC ürün yüzeyinin havadaki oksijen ile temasını azaltarak yanma ilerlemesini engeller. Yanmaya olan direnci sayesinde pencere profilleri, kapılar, cephe kaplamaları veya iç döşeme ve muhafaza malzemeleri gibi yapı malzemelerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

PVC'nin moleküler yapısı, ana zincirde sürekli karbon-karbon tekli bağlardan oluşur. Bu ana zincir oldukça esnek olduğu için, PVC ürünleri, benzer moleküler yapıdaki diğer plastiklerle karşılaştırıldığında düşük bir bozulma sıcaklığına (yumuşama sıcaklığı) sahip olma dezavantajına sahiptir. Bu nedenle PVC malzemeler sıcaklık 140 °C'ye ulaştığında bozunmaya, 160 °C'ye ulaştığında ise erimeye başlar.
( 0 soru/yorum )