Roket nedir ne demektir? Kısaca anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Fırlatılmış bir roket gökyüzünde uçarken
Roket
Roket, arkasında oluşan yanma sonucunda açığa çıkan sıcak basınçlı gazı arkaya püskürterek ileri yönde yüksek itme enerjisi oluşturabilen motorlara ve bu motorların bağlı olduğu hava ve uzay araçlarına verilen addır.

Roketler yanıcı maddeleri ve bu maddeyi yakacak yakıcı maddeleri (oksijen) kendi bünyesinde taşırlar. Roketler katı, sıvı ve gaz yakıtlarla çalışabilirler.

Katı yakıtlar çoğunlukla büyük veya farklı makroskopik parçacıklardan veya bir veya daha fazla birincil bileşenlerin homojen karışımları olan tek, çift veya üçlü bazlardan oluşan kompozit yakıtlardır.

Bir roketin yapısı ve çalışmasını gösteren animasyon
Bir roketin yapısı
Kompozit yakıtlar tipik olarak patlayıcı enerjisel bileşiklerin tozları (RDX, HMX), metalik katkı maddeleri (alüminyum, berilyum elementleri), plastikleştiriciler, stabilizatörler, katı oksitleyici granüller (amonyum nitrat, amonyum perklorat, potasyum nitrat) ve yanma hızı değiştiricilerden (demir oksit, bakır oksit) oluşur. Sıvı yakıt olarak da genellikle sıvı oksijen - sıvı hidrojen veya sıvı oksijen - kerosen kullanılır.

Roket motorunda yakıt yanma odasında yakılır ve sıcak jet gazları (genellikle 3000 °C sıcaklıkta ve 300 kg/cm2 basınç altında) egzozdan çok yüksek bir hızda çıkar.
( 0 soru/yorum )