Rezidans nedir ne demektir? Anlamı ve özellikleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Bir rezidans projesi
Rezidans
Günümüzdeki yaygın kullanım anlamıyla rezidans, kent merkezinde ya da merkezin çok yakınında, genellikle 15 kattan daha yüksek, içinde konut alanları dışında bazı ortak sosyal alanların da bulunduğu yeşil alana da sahip olabilen yapılar grubudur.


Rezidans daireleri genellikle tam donanımlı mutfak, ütü odası, kablolu televizyon, uydu TV, internet bağlantısı, kasa, direkt telefon, klima ve iklimlendirme, kasa ve çamaşır makinesi gibi sabit altyapının yanı sıra, güvenlik başta olmak üzere, resepsiyon, günlük temizlik, kuru temizleme, çamaşırhane, alışveriş servisleri ve müstakil otopark imkanlarıyla donatılır. Rezidanslar içinde yüzme havuzu, tenis kortu, spor salonu, çocuk oyun parkı, sauna gibi sosyal tesisleri de barındıran konforlu dairelerdir.

Rezidanslar aslında otel mantığıyla işletilen yapılardır ve daha çok lüks konut olarak nitelendirilir. Bununla birlikte tüm lüks yapılarda rezidans değildir ve rezidanslar, resepsiyondan housekeeping’e (temizlik ve bakım), ütüden yemeğe, güvenlikten sosyal tesislere kadar 5 yıldızlı otellerde verilen tüm hizmetleri içinde barındırması gereken bir konsepttir.

Bir rezidanstaki yaşamı anlatan çeşitli görseller
Rezidans hayatı
Kısaca rezidanslar yaşayanları ayrıcalıklı ve özel hissettirecek her türlü özelliği içinde bulunduran, kendi kendine yeten otomasyona sahip olan yapı türleridir. (Megaron)

Sözlük anlamı ise günümüz rezidans anlayışından biraz uzak olmakla birlikte şöyledir:

  1. Yüksek devlet görevlileri, elçiler vb.nin oturmalarına ayrılan konut.
  2. Saray konut.
( 0 soru/yorum )