Cadı maki nasıl bir hayvandır? Özellikleri nedir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Ağaç dalına tutunmuş bir cadı maki
Cadı maki
Cadı maki, maymunlar takımının uzun bacaklıgiller familyasından, fare büyüklüğünde, iri kulaklı ve kuyruğu gövdesinden uzun olan ve geceleri dolaşan bir memeli hayvan türüdür. Güneydoğu Asya'da Malezya, Endonezya ve Güney Filipinler'deki bir dizi adanın iyi gelişmiş ormanlarında yaşayan ve yaklaşık 18 türü bulunan küçük bir primat türüdür.

Cadı makilerin tüyleri oldukça yumuşaktır ve türlere bağlı olarak gri, kahverengi veya koyu renkli olabilir. Uzunlukları 9 - 16 cm, ağırlıkları 80 - 165 gram arasında değişir ve 12 - 20 yıl kadar yaşarlar.

Beş metreye kadar olan mesafelere kolayca sıçramalarını sağlayan uzun arka bacaklara sahiptirler. Uzun el ve ayak parmaklarının uçları yastıklıdır. Dallara tutunmak ve avlarını yakalayabilmek için uzun ve eğimli olan pençemsi tırnaklara sahiptirler. Özel olarak uyarlanmış vertebralardan oluşan omurgaları sayesinde her iki yönde de 180 dereceye kadar kafalarını döndürebilir ve bu sayede vücudun tamamını döndürmeden arkalarını rahatlıkla görebilirler.

Cadı makilerin karanlıkta 16 mm'ye kadar genişleyebilen göz bebekleri gece avlanırken iyi bir görüş sağlar. Ayrıca yakın çevredeki en ufak sesleri bile algılamasını sağlayan ve inanılmaz derecede hassas olan büyük ve yarasa benzeri kulaklara sahiptirler.

El içinde cadı maki
Cadı maki
Cadı makiler, kendi beden uzunluklarının 40 katından daha uzun mesafelere atlamalarına olanak sağlayan uzun ve benzersiz bir ayak bilek kemiklerine sahiptirler. 40 km/saat'lik hızlarda hareket edebilirler. Vücut büyüklüğüne oranla memeli hayvanlar arasında en büyük gözlere sahiptirler ve sadece bir gözleri bile beyinlerinden daha ağırdır.

Cadı maki dünyada tamamen etçil beslenen tek primattır. Diyetlerinin büyük bir bölümünü kurbağalar, kertenkeleler ve küçük kuşlar gibi küçük omurgalılar oluşturur. Bazı cadı makilerin zehirli yılanları bile avlayabildikleri ve havada küçük yarasaları yakalayabildikleri bilinmektedir.
( 0 soru/yorum )