Porselen nedir? Porselen neden üretilir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Beyaz renkli, desensiz ve sade olan kapaklı ve tabaklı porselen şekerlik
Porselen
Porselen, pişmiş çamuru (doğal rengi) beyaz, sert, su geçirmeyen, çoğu kimyasal etkilere dayanıklı, ince ve sıkı bir toprak hamurundan yapılmış kırığı beyaz bir seramik türüdür. Yaklaşık 2 - 3 mm kalınlıkta yarı saydamlaşır ve ışık geçirir. Porselen, kaolin, kuvars ve feldspat maddelerinden üretilir. Genel olarak yumuşak ve sert olmak üzere iki tür porselen çeşidi vardır:


Yumuşak porselen


Beyaz veya fildişi renginde, saydam sırlı ve ince yapılı porselendir. Kaolin, kil, kuvars ve feldspat gibi ham maddelerden üretilir. Bileşimi % 25-35 kil cevheri (kaolin), % 22,5 kuvars, % 20-35 feldspattan oluşur. Çift fırınlama ile üretildiğinden, ilk bisküvi (gövde) pişirimi 840 - 930 °C ve sır (kaplama) pişirimi 1250 - 1325 °C'de yapılır.


Sert porselen


Yüksek mukavemetli, sert, saydam, beyaz ve tam manasıyla pekişmiş bir porselen çeşididir. Bileşimi % 55 kil cevheri, % 22,5 kuvars, % 22,5 feldspattan oluşur. Bisküvi pişirimi 800 - 900 °C'de ve sır pişirimi 1400 - 1450 °C de yapılır. Yapısı; pür kuvars, feldspat ve yüksek kalitede yıkanmış kaolindir.

Kaolin, granit kayaçlardan elde edilen bir kil türü olup porselen hamurunun kolay yoğrulmasını, şekil almasını sağlayan ve porselene beyaz rengini veren ham maddedir. Bir tür kristal olan ve porselenin iskeletini oluşturan kuvars, porselenin ısıya ve kimyasal etkilere dayanıklı olmasını sağlar. Sır olarak da kullanılan feldspat ise sodyum, potasyum, kalsiyum, lityum gibi mineralleri içeren bir mineral grubu olup porselene camsı görünüm sağlayarak porselenin sertleşmesini sağlar.
( 0 soru/yorum )