Giresun'un neyi meşhurdur? Giresun'un meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Giresun ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Giresun'un meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Giresun'un meşhurları

  • Alucra Oğlak Kebabı: Sütten kesilmiş 1 yaşındaki kara oğlakların bütün olarak etlerinin kaya tuzu ile terbiye edilmesinden sonra bölgeye özgü teknikle has taştan yapılma fırınlarda pişirilmesiyle üretilen, soğuk olarak yenilen ve yenildiğinde ağızda kolay dağılan gevrek etli bir kebap türü.
  • Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi: Geleneksel yöntemlerle doğal olarak Phaseolus vulgaris L. türünden elde edilen, kendine özgü tat ve aroması bulunan ve 15 dakika gibi kısa bir sürede pişen ve yörede "Mindaval kuru fasulyesi" olarak da adlandırılan bir şeker fasulyesi türü.
  • Çavuşlu Ekmeği: Ekmeklik buğday unu, bir önceki günden ayrılan ekşi hamur, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrulması ve yuvarlak bir şekil verilip kızılağaç yakılan taş fırında pişirilmesi ile yapılan, parlak bir görünüm için fırından çıktığında üzerine un ve sudan oluşan bir bulamaç sürülen, dış kabuğu sert ve ağızda kolay dağılan, iç kısmı süngerimsi, pişkin ve gözenekli olan, fırında yakılan kızılağaç sayesinde füme benzeri bir tütsü aromasına sahip bulunan bir ekmek türü.
  • Giresun Fındık Ezmesi: Kabuklarından ayrılan kalınkara, sivri ve tombul türü fındıkların fırınlarda kavrulması ve şeker pancarı şekerinden elde edilen pudra şekeri ile belirli ölçülerde karıştırılıp kıyıcı makinelerde çekilmesiyle yapılan macun kıvamında bir kahvaltılık türü.
  • Giresun Kalınkara Fındığı (Giresun Karası): Latince adı Corylus avellana L. türü "Kalınkara" yerel çeşidinden elde edilen, oval ve kalın kabuğu gri/kahverengi renkli, kalın ve kahverengi bir zarla kaplı olan iç fındığı donuk beyaz renkli ve gevrek olan yağ oranı yüksek bir fındık türü.
  • Giresun Sivri Fındığı: Latince adı Corylus avellana L. türü "Sivri" yerel çeşidinden elde edilen, elips şeklindeki kabuğu ince ve parlak, ince ve koyu kahverengi renkli bir zarla kaplı olan iç fındığı fildişi renginde olan, içeriğindeki yüksek yağ oranı sayesinde gevrek ve kıtır olup ağızda kolayca parçalanan bir fındık türü.
  • Giresun Tombul Fındığı: Tombul bir şekle sahip olan dış kabuğu ince ve parlak olan, ince kahverengi bir zarla kaplı olan iç fındığı dolgun ve yağlı olan ve Türkiye'deki en kaliteli fındık olarak bilinen bir fındık türü.
  • Görele Dondurması: Yüzde 3 yağlı pastörize inek sütü, salep, şeker, su ve meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) özütünden yapılan, diğer dondurmalara göre oldukça yumuşak, sünek ve krema kıvamında olan bir dondurma türü.
  • Hamsili Börek: Hamsi, pirinç, zeytinyağı, maydanoz, soğan, karabiber, fıstık, mısır unu, kuş üzümü, limon, tuz, şeker ve kırmızı biber kullanılarak yapılan, dışı hamsi balıklarıyla kaplı olan bir tür pirinçli yemek.
  • Kiraz Tuzlusu Kavurması: Tuzlanmış sarı kiraz, soğan, tereyağı ve sıvı yağı ile yapılan bir tür kavurma yemeği.
  • Piraziz Elması: Bir yanı açık yeşil diğer yanı kırmızı renkli olan, kokusu, tadı, beyaz etli, mayhoş, sulu ve dayanıklı yapısıyla diğer yörelerde yetiştirilen elmalardan farklılaşan bir elma türü.
  • Dalında ham ve olgunlaşmış Şebinkarahisar karadutları
    Şebinkarahisar karadutu
    Şebinkarahisar Karadutu: Latince tür ismi Morus nigra L. olan, küçük yapılı ve çekirdeksiz meyveleri olgunluk durumuna göre koyu mor-pembe, siyah renk ve tonlarında olan mayhoş-tatlı bir dut türü.
  • Tamzara Dokuması: Pamuk ipliğinden bezayağı ve rips dokuma örgüleriyle tezgahlarda el ile dokunan, renkli ipliklerle dokuma esnasında oluşturulan kareli ve çizgili desenleri bulunan; geçmişte sofra bezi, peştamal, başörtüsü, önlük, mendil, çarşaf vb. ürünlerde, günümüzde ise elbise, gömlek, kravat, şal, fular, masa örtüsü, perde ve hediyelik tekstil ürünlerinde de kullanılan yöresel bir dokuma türü.
  • Giresun Adası: Giresun kıyılarından 1,6 km açıkta yer alan ada Karadeniz'de antik çağda ve ortaçağda yerleşime sahne olmuş tek Karadeniz adasıdır. 2. Derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan ada aynı zamanda göçmen kuşların da uğrak ve dinlenme yeridir.
( 0 soru/yorum )