Batman'ın neyi meşhurdur? Batman'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Batman ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Batman'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Batman'ın meşhurları

  • Batman Karpuz Çekirdeği: Çekirdekleri için ekilen ve Aralık ayında hasat edilen karpuzlardan harman makinesiyle ayıklanan çekirdeklerin evlerin damında veya boş arazilerde serilip kurutulmasından sonra kavrularak tüketime hazır hale getirilen bir kuruyemiş türü.
  • Batman Petrolü: 1948 yılında Türkiye'de ilk defa petrolün bulunduğu ve çıkarıldığı Batman ili günümüzde de yüzde 60'lık pay ile Türkiye'nin en çok petrol çıkarılan ilidir.
  • Batman Şam Böreği: Yufka şeklinde açılan hamurun içine kıyma, soğan, maydanoz, pul biber, karabiber, yenibahar ve tuzdan oluşan iç harcın konulup yarım ay şeklinde kapatıldıktan sonra tavada kızartılmasıyla yapılan gözlemeye benzer bir börek türü.
  • Gercüş Üzümü: Batman'daki en fazla bağ alanına sahip Gercüş ilçesinde Mezrone, Zeyti, Kırfok, Beyzılhımam, Sınceri, Bınetati, Devani, Koher, Tayfi, Hılsık, Kerküş ve Hasani üzüm çeşitlerinden elde edilen yüksek şeker oranına sahip üzümler sofralık ve kuru üzüm olarak tüketilmesinin yanısıra pestik ve cevizli sucuk yapımında da kullanılır.
  • Sason Balı: Mereto dağının eteklerinde, değişik zamanlarda çiçek açan 2 bine yakın çeşitliliğe sahip zengin florada beslenen arılardan elde edilen doğal ve kaliteli bir bal türü.
  • Sason Cevizi: Eskiden ceviz ağaçlarının çokluğu nedeniyle "Kâbilcevz" olarak adlandırılan Sason ilçesindeki yaklaşık 12 bin adet ağacından ortalama olarak 150 – 200 ton arasında ceviz elde edilir.
  • Sason Çileği: Sason Çayı etrafındaki çilek üretimine uygun süzek ve hafif topraklarda San Andreas, Kabarla, Albion çeşitlerinden organik olarak üretilen, rengi ve boyutuyla diğer çileklerden ayrılan, C vitamini değerini gösteren kırmızılık pigmenti de yüksek olan hafif ekşimtırak bir çilek türü.
  • Hasankeyf Örenyeri: Dicle Nehri'nin en önemli geçit noktalarından birine hakim olan Hasankeyf Ören Yeri, yekpare kayadan oyulmuş bir kale, kale altında Kapadokya tarzı mağara yerleşimleri, etrafında ise İslam dönemine ait anıtsal mimari eserleriyle Mezopotamya'nın en eski yerleşim yerlerinden birisidir.
( 0 soru/yorum )