Elazığ ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Elazığ'ın meşhurları |
- Ağın Leblebisi: Ağın ilçesinde yetişen tüylü nohudun meşe külü ve tuz karıştırılmış su içerisinde haşlanmasına müteakiben altında odun ateşi yanan bir sac içerisindeki kumda kavrulması ile elde edilen kızıl-kahve renkli, mat görünümlü, hafif kabuklu, tuzlu ve gevrek olan, uygun koşullarda saklandığı takdirde uzun süre bayatlamayan bir leblebi türü.
- Elazığ Boğazkere Üzümü: Siyah veya koyu kırmızı renkli, üzeri pus tabakası ile kaplı, ince kabuklu, sulu, çekirdekli, yumurtamsı veya yuvarlakça şekilli olan, dengeli bir burukluğa ve otsu bir aromaya sahip bulunan, yenildiğinde boğazda hafif yanık-ekşi bir tat bırakan ve bu nedenle "boğazkere" olarak adlandırılan şıralık ve şaraplık bir üzüm türü.
- Elazığ Çedene Kahvesi: Elazığ ve civarında yetişen çedene (menengiç) ağaçlarından toplanan çedene meyvesinden özel yöntemlerle yapılan ve tadı Türk kahvesinden farklı olan kafeinsiz bir kahve türü.
|
Elazığ Menceki Buğdayı |
Elazığ Menceki Buğdayı: Latince adı Triticum durum (makarnalık buğday) türü ve Triticum durum ssp. compactum (makarnalık topbaş buğday) alt türünden elde edilen, doğada kendiliğinden oluşan genetiğini korumuş 28 kromozomlu yabani Gernik'in bir varyetesi olan, dane sertliği yüksek, şekli iri ve uzun olan makarnalık bir buğday türü.
- Elazığ Orciği: Yeni hasat edilmiş üzümlerden elde edilen şıra ve un karışımından oluşan bulamaç içine yine yeni hasat edilmiş taze cevizlerin iplere dizilip birkaç kez batırılmasından sonra kurutulmasıyla yapılan bir cevizli sucuk türü.
- Elazığ Öküzgözü Üzümü: Tane iriliği nedeniyle bu adla anılan, siyah-menekşe renkli, üzeri bir pus tabakası ile kaplı, etli, sulu, orta kalın kabuklu ve bol şıralı olan kendine özgü otsu bir tadı bulunan ve sofralık ve şaraplık olarak tüketilen bir üzüm türü.
- Elazığ Vişne Mermeri: Elazığ Vişne Mermer ya da tüm dünyada bilinen ismi ile Rosso Levanto; vişne çürüğü renginde, beyaz damarlı veya dokulu olan 3-4 Mohs sertliğinde ender bulunan bir mermer türü.
- Sekiz Köşeli Kasket: Selçuklu sanatında önem arz eden sekizgenlerden geldiği düşünülen ve her bir köşesinin yiğitlik, mertlik, çalışkanlık, cömertlik, dürüstlük, misafirperverlik, alçak gönüllülük ve doğruluğu temsil ettiği kabul edilen bir tür yetişkin erkek şapkası.
- Şavak Tulum Peyniri: Genellikle koyun ve keçi sütü karışımından mayalanarak elde edilen peynirin yine koyun veya keçi derisinden yapılan tulumlara sıkı bir şekilde basılıp 3-5 ay olgunlaştırılmasıyla yapılan içinde olgunlaştığı tulumun kokusunu alarak çok özel bir aroma ve tada sahip olan bir peynir türü.
- Harput Kalesi: Tarihsel kaynaklara göre MÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan Kale, MÖ 1. yüzyıl ile MS 11. yüzyıl arasında Part, Roma, Sasani, Bizans ve Abbasiler arasında büyük mücadelelere sahne olmuş, Persler, Bizanslılar, Çubukoğulları, Artukoğulları, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve en son Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok medeniyet tarafından kullanılmıştır.
- Hazar Gölü: Elazığ'ın güneydoğusunda il merkezine 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve tektotik bir göl olan Hazar Gölü, içinde yer alan Batık Kent ile de birinci derece arkeolojik bir sit alanıdır.
- Keban Barajı ve Gölü: Keban ilçesinde, Fırat Nehri üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan Keban Barajının su tutmasıyla oluşan göl Türkiye'nin Atatürk Barajı gölünden sonra gelen en büyük ikinci yapay göldür.
Soru/Yorum Formu
»