Çankırı'nın neyi meşhurdur? Çankırı'nın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Çankırı ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Çankırı'nın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Çankırı'nın meşhurları

  • Üzerinde petek bal ile bir tabak Çankırı Höşmerim Tatlısı
    Çanrıkı Höşmerim Tatlısı
    Çankırı Höşmerim Tatlısı: Unun tereyağında kavrulmasından sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen, tabağa alınıp kaşıkla sıkıştırıldıktan sonra üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlı türü. (Diğer yörelerde yapılan höşmerim tatlılarında kullanılan yumurta, irmik, peynir mayası, şeker gibi malzemeler kullanılmadan yapılır.)
  • Çankırı Kaya Tuzu: Merkez ilçenin yaklaşık 20 km doğusunda bulunan ve Hititler Döneminden buyana işletildiği tahmin edilen tuz yatakları ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir.
  • Çankırı Kaya Tuzu Lambası: Büyük kaya tuzu parçalarının elle oyulup içerisine lamba ya da mum koyulmasıyla yapılan, loş bir aydınlatma sağlarken ısındığında da çevresine negatif iyonlar yayarak havanın kalitesini artırdığı söylenen bir tür dekoratif süs lambası.
  • Çankırı Küpecik Peyniri: Çiğ inek sütlerinin şirden mayası ile mayalanması, pıhtının kırılıp preslenerek peynir suyunun uzaklaştırılması, elde edilen telemenin rendelenmesi ve tuzlanması, el yordamıyla küpecik adı verilen küçük kulplu küplere basılması ve ağzı hava almayacak şekilde kapatılıp serin bir yerde ters bir şekilde toprağa gömülüp 3-4 ay olgunlaştırılması ile yapılan bir peynir türü.
  • Çankırı Sarımsaklı Et: Sinirleri alınmış kuşbaşı dana eti, arpacık soğan, kabuklu sarımsak, tereyağı, salça, tuz ve çok az bir miktar un ile yapılan bir tür sulu et yemeği.
  • Bir tabak Çankırı Tutmaç Çorbası
    Çankırı Tutmaç Çorbası
    Çankırı Tutmaç Çorbası: Buğday unu, yumurta, tuz ve sudan oluşan hamurun yufka şeklinde açılması, 5-6 cm uzunlukta 1-2 mm genişlikte ince parçalar halinde kesilmesi ve kurutulmasıyla elde edilen tutmaç hamurlarının mercimek ile birlikte haşlanması, piştikten sonra içine sarımsaklı yoğurt ve tuz eklenip karıştırılması ve üzerine tereyağı, nane, kırmızı biber ve kavrulmuş kıymadan oluşan sos dökülmesiyle yapılan bir çorba türü.
  • Çankırı Yoka (İnce) Ekmek Muskası: Bir tür ince yufka olan "yoka ekmeğin" dörtte birlik bölümüne küpecik peyniri ve kavrulmuş kurutulmuş kıyma konulduktan sonra üçgen biçiminde katlanması ve az tereyağı ile tavada kızarana kadar pişirilmesi ile yapılan bir börek türü.
  • Çankırı Yumurta Tatlısı: Yumurtaların sarısının ve beyazının ayrı ayrı ve kıvamı koyulaşıncaya kadar çırpılması, sonra birleştirilip üzerine bir miktar un ilave edilmesi ve tekrar bir miktar çırpılması ve tepsiye dökülüp fırında pişirilmesi, piştikten sonra da dilimlenip şerbetlenmesi ile hazırlanan bir tatlı türü.
  • Fırında örtü üzerine dizilmiş olan Eldivan Yağlı Çörekleri
    Eldivan Yağlı Çöreği
    Eldivan Yağlı Çöreği: Un, ekmek mayası, tuz ve sudan oluşan hamurun 20-25 cm çapında daire şeklinde açılması, tereyağı ile yağlandıktan sonra yarım daire olacak şekilde ikiye sonra tekrar yağlanarak çeyrek daire olacak dörde katlanması ve üzerine yumurta sürülüp taş fırında pişirilmesiyle yapılan üçgen görünümlü bir hamur işi türü.
  • Çankırı Kaya Tuzu Mağarası: Üretimi tamamlanmış mağara galerilerinin Valilik tarafından turizm amacıyla değerlendirilmesi uygun bulunmuş ve ilerleyen süreçte Çankırı Tuz Mağaralarının üretim dışı kalan galerileri turizme özellikle de sağlık turizmine kazandırılmıştır.
  • Taşmescit: Yörede Taş Mescit olarak da bilinen Cemaleddin Ferruh Şifahanesi ve Darülhadisi Selçuklular Döneminden kalma önemli yapılardandır ve Keyhüsrev Oğlu 1. Alaeddin Keykubat zamanında Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır.
( 0 soru/yorum )