Erzincan'ın neyi meşhurdur? Erzincan'ın meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Erzincan ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Erzincan'ın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Erzincan'ın meşhurları

  • Cimin Üzümü: Erzincan'ın Üzümlü İlçesi ve civarında yetişen, siyah renkli, buğu tabakasıyla kaplı, basık-oval şekilli, 1-4 çekirdekli, tatlı-mayhoş aromalı ve şeker oranı sıfıra yakın olan sofralık bir üzüm cinsi.
  • Erzincan Bakır El İşlemeciliği: Külçe halinde gelen bakırın levha haline dönüştürülüp elde ve tezgahlarda şekillendirilmesinden sonra işlemeci ustalarca özel tasarlanan şekillerin "Oyma Tekniğiyle" ve tekli kalemle bakır levhalar üzerine çıkarılması işlemlerinden müteşekkil bir el sanatı türü.
  • Erzincan Dermason Fasulyesi: İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi ve canlı beyaz renkte olan ince kabuklu ve lezzetli bir fasulye türü.
  • Üzerinde kaymak ve Antep fıstığı olan Erzincan Kesme Kadayıfı
    Erzincan Kesme Kadayıf
    Erzincan Kesme Kadayıfı: Buğday unu, kabartma tozu, karbonat, ev tipi yoğurt, tam yağlı süt, yumurta, sıvıyağ, tereyağı, limon suyu, sirke ve tuzdan oluşan hamurdan açılmış yufkaların bıçakla iplik şeklinde kesilmesiyle elde edilen tel kadayıfların arasına ceviz içi konularak tepsiye döşenmesi, üzerine eritilmiş-tereyağı sıvıyağ karışımı dökülmesi ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirildikten sonra üzerine sıcak şerbet dökülmesiyle yapılan bir tatlı türü.
  • Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan yaylalarında otlayan beyaz karaman koyunlarının yılın beşinci ve dokuzuncu ayları arasında alınan sütlerinin, şirden mayası ile mayalanıp Kemah tuzu ile tuzlanmasından sonra derilere basılıp yaklaşık üç ay olgunlaştırılmasıyla elde edilen bir peynir türü.
  • Kemah Tuzu: Yeraltı kaynağından suyla erimiş olarak çıkan tuzlu suyun, biriktirme havuzlarında güneş ısısı ile suyunun buharlaştırılıp tekrar kristalize edilmesiyle üretilen doğal bir kaynak tuzu türü.
  • Kemaliye Eğin Dutu: Latince tür ismi Morus alba L. olan, Haziran sonu, Temmuz başında meyve tutan, hem taze tüketime hem de özellikle kurutmaya uygun olan çok tatlı, çekirdeksiz ve beyaz renkli bir dut türü.
  • Refahiye Balı: Kısa mesafelerde yükseklikleri değişen, geniş yaylaları, meraları, doğası, iklimi ve zengin florasında farklı zamanlarda çiçek açan bitkilerden topladıkları nektarlarla Kafkas arıları tarafından üretilen prolin oranı çok yüksek (750 - 1200 mg/kg arasında) olan bir bal türü.
  • Girlevik Şelalesi: Yüksekliği yaklaşık 30 m olan ve üç katlı birçok koldan akan Girlevik Şelalesi Erzincan şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır.
  • Mama Hatun Külliyesi: Mama Hatun Kümbeti, kervansaray, hamam ve camiden oluşan Mama Hatun Külliyesi, Erzurum ve çevresinde hüküm süren Saltuklu Beyliği'nin başına 587'de (1191) geçen II. İzzeddin Saltuk'un kızı Mama Hatun tarafından Erzurum-Erzincan kervan yolu üzerinde Tercan'da (eski adı Mamahatun) yaptırılmıştır.
  • Sultan Melik Türbesi: Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın Anadolu'nun fethiyle görevlendirdiği Sultan Melik'in Türbesi Kemah'ın kuzeybatısında büyük bir kayalık üzerinde yer alır.
  • Terzibaba Türbesi: Mesleği terzilik dolayısıyla Terzibaba olarak bilinen ve bir tasavvuf ehli olan ve 1848 yılında vefat etmiş olan Muhammed Vehbi Hazretlerinin türbesi yine adının verildiği Terzibaba Mezarlığı'nın ortasında yer alır.
( 0 soru/yorum )