![]() |
Aşk |
- Karşı cinsten birine duyulan güçlü ve tutkulu sevgi, sevda: Güzelliğin on para etmez / Şu bendeki aşk olmasa (Aşık Veysel)
- (tasavvuf) Yaratıcı'ya duyulan yüce ve güçlü sevgi: Sofilere sohbet gerek, Ahilere Ahret gerek / Mecnunlara Leyla gerek, bana Seni gerek Seni... Cennet Cennet dedikleri birkaç köşkle birkaç huri / İsteyene ver Sen onu, bana Seni gerek Seni (Yunus Emre)
- Güçlü sevgi ve bağlılık duygusu: Bilim aşkı. Özgürlük aşkı.
İlgili birleşik kelime ve fiiller
- Aşka düşmek: Aşık olmak: Kerem der ki, aşka düştüm / Aslı'mla tenha buluştum / Kaynayıp kaynayıp coştum / Uyumuşum doymamışım.
- Aşkta kazanmak: Sevgisine, aşkına karşılık görmek.
- Aşk olsun:
- Mevlevi ve Bektaşi dervişleri arasında selamlama sözü: Hafifçe durdu, bana doğru tebessümünü devam ettirerek gönlünü diline vermişçesine aşk olsun, dedi. Aynı güzellikte bir kez daha, aşk olsun Mevlana, dedi. (M. A. Konukçu)
- Beğenilecek bir şey yapana "aferin" sözcüğünden daha güçlü bir anlamda söylenirse de, çoğu kez ters deyişle kınama ve sitem anlatır: Aşk olsun, insan bir telgraf çekip geleceğini haber vermez mi?
İlgili deyimler ve anlamları
İçinde "aşk" kelimesi geçen deyimler ve açıklamaları:
- Aşk ateşi: Aşk ile olmak, aslolanla şiddetli birleşme isteği duymak ve bunun giderek artması hali: Aşk ateşi bir saldırdı mı kendinden başka ne varsa siler süpürür, yakar gider; her şey de yandı mı, işte o vakit neşeyle otur, güzel güzel gülmeye koyul. (Mevlana)
- Aşk ateşiyle yanmak (Aşkından yanıp tutuşmak): Aşırı ölçüde tutkun olmak, aşkta ölçüyü yitirmek.
- Aşk elinden: Aşk yüzünden: Ben Yûnus'u bîçâreyim / Baştan ayağa yâreyim / Aşk elinden âvâreyim / Gel gör beni aşk neyledi? (Yunus Emre)
- Aşk etmek: "Hızla tokat atmak" anlamına gelen "tokat aşk etmek" deyiminde geçer: Leylâ, ona öyle şiddetli bir tokat aşk etti ki ölü gibi kendinden geçip yere serildi. (E. Sarı)
- Aşk yuvası: Sevgi ve mutlulukla dolu olan yer.
- Aşka gelmek: Coşmak, şevk ve heyecana kapılmak, coşkunluk göstermek: Coşup aşka geldi gönül, ettiği kusur değil; Aşka düşen kişiye el pençe divan dur, eğil! (H. Yolcu)
- Aşkından kül olmak: (deyiminin anlamı) Aşkından ölmek: Dağda olur mu harman / Aşka olur mu ferman / Aşktan yandım kül oldum / Külde kalır mı derman.
İlgili atasözleri ve anlamları
İçinde "aşk" sözcüğü geçen atasözleri ve açıklamaları:
- Aşk ağlatır, dert söyletir: (atasözünün anlamı) Her ruhsal durum, kendisine uygun bir davranışla ortaya çıkar.
- Aşk olmayınca meşk olmaz: Sevilmeden yapılan, benimsenmeyen bir çalışmadan hayır gelmez.
Soru ve Yorumlar: 1
Soru/Yorum Gönder