![]() |
Bekarlık sultanlık |
- Evli olmayan, evlenmemiş kimse: Bekardı ve evlenmeye de hiç niyeti yoktu. Ama otuz yaşlarını aşmaya başladığı günlerden birinde aşk şimşeği düştü gönlüne. (M. Uzun)
- Evli olduğu halde, ailesinden çoluğundan çocuğundan ayrı yaşayan kimse.
İlgili birleşik kelime ve fiiller
- Bekar kalmak (veya yaşamak): Evlenmeden kalmak.
- Bekar odası: Taşradan, kırsal kesimden büyük kente gelmiş işçilerin, öğrencilerin tek başına ya da birkaçının bir arada oturduğu oda: Bekâr odalarının bir türü de müteehhilîn (evliler) odaları olup taşradan gelen ve iş bulup çalışan aileler buralarda barınmaktaydılar. Ancak müteehhilîn odalarına, bekârların alınması yasaktı. (Dünden bugüne İstanbul)
- Bekarlık: Bekar olma durumu: [Bıktım] Yatak sermek derdinden / Usandım pişirmekten: / Her gün pilâv yemekten / Ah bekârlık, bekârlık...
İlgili atasözleri ve deyimler
İçinde "bekar" kelimesi geçen atasözleri deyimler ve açıklamaları:
- Bekar gözü ile kız alma, gece gözü ile bez alma: Bazı durumlar kusurların görülmesine engel olabilir. İyice ve gereği gibi araştırılmadan yapılan işler sonradan sıkıntı çıkarabilir.
- Bekar gözü, kör gözü: Bekar erkek, evlenme coşkusu içinde olduğundan evleneceği kızın kusurlarını görmez.
- Bekara karı boşamak kolay: (atasözünün anlamı) Başına iş gelmeyen kişi, o iş üstünde sağlıklı yargı veremez: Tabi hoca bekara karı boşamak kolaydır. Sen nasıl olsa müdür değilsin. Kaymakam Beyle ben muhatap olacağım. Sen kaymakama böyle bir kararı söyleyebilir misin? (A. F. Bak)
- Bekarın parasını it, yakasını bit yer: Bekar yaşamı düzensizdir, harcamalar yerini bulmaz, giyim kuşama özen gösterilmez, temiz olunmaz.
- Bekarlık maskaralık: Kendine çeki düzen veremeyen bekarların yaşantısı hiç de özenilecek bir yaşantı değildir.
- Bekarlık sultanlık: Bekarlara göre, kendi yaşantıları, kimse kendilerine karışmadığı için sultanlık gibidir. Diledikleri şeyi diledikleri anda yaparlar, başına buyrukturlar: Bekarlık sultanlıksa bu çamaşır yıkamak niye?
Soru/Yorum Gönder