Kocabaş nedir ne demektir? Kocabaş Kuşu

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Bir dal üzerine konmuş bir kocabaş kuşu.
Kocabaş kuşu
Kocabaş (coccothraustes coccothraustes) ispinozgillerden, tüyleri kahverengi-turuncu renkte, çok iri ve sivri gagalı, kalın boyunlu, kısa kuyruklu, kahverengi gözlü, uzunluğu 16,5 - 18 cm, ağırlığı 48 - 62 gram arasında değişen ötücü bir kuş türüdür.

Avrupa ve Türkiye'deki en büyük ispinoz türüdür. Genellikle Avrupa'da yerleşiktir, ancak birçok Asyalı kuş gibi kışın daha güneye göç eder. Yazları Marmara ve Karadeniz bölgesinde, kışları da Türkiye'nin tüm batı bölgelerinde görmek mümkündür.

Kocabaşın başı turuncu renklidir, gaga ve göz çevresi siyahtır. Sırtı kahverengi, göğüs kısmı da turuncu renktedir. Siyah kanatları üzerinde beyaz şeritler vardır. Dişisi biraz daha soluk renklidir.

Kocabaşlar genellikle çekirdekli meyve veren ağaçlarla, sert tohum veren orman ağaçlarının bulunduğu yerlerde yaşarlar. Büyük ve konik gagası oldukça güçlüdür. Çene kasları yaklaşık 30 - 48 kg'lık bir yüke eşdeğer bir kuvvet uygular. Bu sayede gagalarıyla kiraz, erik, vişne başta olmak üzere diğer meyvelerinde çekirdeklerini kırarak içindeki tohumlarını tüketirler. Ayrıca çam ve meşe kozalaklarının tohumlarıyla birlikte ara sıra tırtıl ve böcekle de beslenirler.
( 0 soru/yorum )