Tekirdağ ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Tekirdağ'ın meşhurları |
- Bulama: Pekmeze dönüştürülen üzüm şırasının çöven otuyla muamele edilmesiyle hazırlanan krem renginde, kaymak kıvamında bir çeşit helvamsı tatlıdır.
|
Hayrabolu Tatlısı |
Hayrabolu Tatlısı: Tuzsuz taze peynir, irmik, yumurta ve undan oluşan hamurun yoğrulması, küçük yarım küreler şeklinde şekillendirilmesi ve fırında pişirilip şerbetlenmesi ile yapılan ve isteğe göre ceviz içi, fındık içi, tahin ve kaymak ile servis edilen bir tatlı türüdür.
- Karacakılavuz Dokumaları: Karacakılavuz dokumalarının en önemli özelliği iki dokuma tekniğinin bir arada kullanılmasıdır. Dimi tekniği zemin kısmını oluştururken, cicim tekniği motiflerde kullanılır. Bu el sanatında daha çok çuval, minder yüzü, yastık, seccade (namazlık), heybe (torba) ve kilim üretilir.
- Malkara Eski Kaşar Peyniri: Evliya Çelebi'nin ünlü eseri "Seyahatname"ye de konu olan Malkara Eski Kaşar Peyniri, Malkara ilçesi ikliminin yarattığı bitki örtüsüyle, özellikle yöreye özgü olan mürdümük ile diğer çeşitli otlar ve kekik ile beslenen koyun, keçi ve ineklerin lezzetli sütlerinin karışımının şirden veya peynir mayası ile mayalanmasından ve çeşitli işlemlerden geçirilmesinden sonra en az 90 gün süreyle olgunlaştırılmasıyla elde edilir.
- Tekirdağ Köftesi: Genç danaların etlerine, bayat buğday ekmeği, kırmızı soğan, sarımsak ve dana iç yağı eklendikten sonra kıyma makinesinde çekilmesi, kimyon, karabiber ve tuz ilave edilerek yoğrulması, 24 saat dinlendirildikten sonra parmak şeklinde köfteler haline getirilip odun közünde kızartılmasıyla yapılan bir köfte türüdür.
- Tekirdağ Peynir Helvası: Ana maddesinin % 70'ini tuzsuz taze peynirin oluşturduğu ve Anadolu'nun çeşitli yörelerinde Höşmerim genel adıyla bilinen bu ürünü Tekirdağ'a has Peynir helvasına dönüştüren ayırt edici özellikler, ürünün yapımında irmik yerine buğday unu kullanılması ve ürüne has klasik yapının (kılçıklı yapının) oluşmasıdır.
- Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı: Latince tür adı Vitis vinifera L. olan Yapıncak üzüm çeşidinden elde edilen bir asma yaprağı olup, tüysüz, ince ve narin olması, kolay çiğnenmesi ve ağızda kolay dağılması nedeniyle zeytinyağlı sarmada Trakya mutfağının vazgeçilmezidir.
- Velimeşe Bozası: 150 yıllık geçmişi olan Velimeşe bozası, darı, mısır ve buğday tahıllarının kırması veya unlarından biri veya birkaçına içme suyu katılarak pişirilmesi ve beyaz şeker ilave edilerek laktik asit bakterileri ve mayalarla fermantasyona tabi tutulmasıyla hazırlanan, açık sarı renkli ve koyu kıvamlı olan, tatlı-ekşimsi bir tada ve asidik bir kokuya sahip bulunan tahıl bazlı fermente bir içecek türüdür.
- Tekirdağ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi: Müzede, Tekirdağ ve civarında bulunmuş ve tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelen toplam 23.901 adet eser ziyaretçilere sergilenir.
Soru/Yorum Formu
»