Tunceli'nin neyi meşhurdur? Tunceli'nin meşhur şeyleri

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Tunceli ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

Tunceli'nin meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Tunceli'nin meşhurları

  • Çemişgezek Ulukale Dutu: Botanik sınıflandırmada Uriticales takımının Morus cinsinin Morus alba (Beyaz dut) türü içerisinde yer alan, meyveleri küçük yapılı, uzun saplı ve çekirdeksiz, yaş meyveleri beyaz renkli kurutulmuşları beyazımsı-sarı renkli olan dut türüdür. İlaç kullanılmadan doğal olarak yetiştirilir, besin değeri yüksektir ve çoğu hastalıklara da şifa kaynağıdır. Üretilen dutun çoğunluğu çerezlik olarak kurutulur, geri kalan kısmı pekmez ve pestil yapılır.
  • Dut Tatlısı: Karadut, süt, irmik, şeker ve vanilya ile yapılan bir tatlı türü.
  • Gulik Yemeği: Çiriş olarak da bilinen gulik bitkisinden yapılan ve ıspanak yemeğine benzeyen bir yemek türü.
  • Pülümür Balı: Arıların Munzur Dağı eteklerinde 1400 çiçek türünden toplayarak özenle ve aşkla yaptıkları eşsiz bir lezzet.
  • Tunceli Sarımsağı: Latince adı Allium tuncelianum olan, diğer sarımsaklardan farklı olarak çiçek açıp tohum verebildiğinden doğal ortamında kendiliğinden yetişen, aranan etkin bileşikleri (Allisin 0,08 µg, Alliin 0,36 µg) diğer sarımsaklarla benzer olan, yumurta büyüklüğüne ulaşan tek dişli yapısı, güçlü aroması ve kokusunun az olmasıyla nadir bulunan bir endemik sarımsak türü.
  • Tunceli Şorbik Çorbası: Dana kuşbaşı et, tereyağı, nohut, kuru soğan, süt veya ayran ve tuz ile hazırlanan ve özellikle düğünlerde ikram edilen bir tür sütlü et yemeği türü.
  • Zerefet (Babiko) Yemeği: Un, tuz, maya, süzme yoğurt ve tereyağı ile yapılan bir hamur işi yemek.
  • Munzur Vadisi Milli Parkı: Meşe ağaçlarının hakim olduğu ve bitki örtüsü bakımından çok zengin olan Munzur Vadisi Milli Parkı yaklaşık 1500 çeşit bitkiyle birlikte ayı, kurt, tilki, sansar, vaşak, porsuk, yaban domuzu, tavşan, sincap, yaban ve dağ keçileri, su samuru ve urkeklik gibi hayvan ve kuşlara da ev sahipliği yapar.
  • Pertek Kalesi: Murat Irmağının kıyısındaki bir tepenin üzerinde inşa edilen ve Osmanlılar zamanında onarım gören Pertek Kalesi, günümüzde Keban Baraj Gölü suları üzerindeki bir ada üzerinde yer almaktadır.
( 0 soru/yorum )