Siirt ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Siirt'in meşhur şeyleri |
- Bıttım sabunu: Siirt'in merkezinde, ilçe ve köylerinde de yetişen bıttım diğer adıyla Menengiç adlı bitkiden üretilen ve kepek ve saç dökümü sorunlarına çözüm olduğu kabul edilen bitkisel bir sabun türü.
- Pervari Balı: Pervari Balı, Siirt ilinin Pervari ilçesindeki dağların eteklerinde ve yaylalarındaki florada bulunan üçgül, yonca, adaçayı, kekik, ballıbaba, peygamber çiçeği, geven, engerek otu, sığır dili, fiğ, kenger gibi çiçek ve bitkilerde bulunan bal özlerinin, bal arısı tarafından toplanması ile elde edilen, ilçenin coğrafi yapısına ve bitki örtüsüne bağlı olarak koyu kıvamlı ve hoş kokulu olan bir bal türü olup karakovan balı, petekli bal ve süzme bal olarak üç farklı şekilde üretilir.
- Siirt Battaniyesi: Yüzyılı aşan bir geçmişe sahip olan ve Siirt'in en önemli el sanatlarından biri olan Siirt battaniyesi, yıkandığından renk vermeyen, koku yaymayan, tüyleri dökülmeyen, ana maddesi tiftik keçilerinden kırkılan tiftik olan ve el tezgahlarında baklava dilimi, çarliston ve kıvırcık gibi motiflerle dokunan bir battaniye türüdür.
- Siirt Büryan Kebabı: Büyük kuzu eti parçalarının çengellere takıldıktan sonra odun ateşi ile kızdırılmış bir kuyu içine sarkıtılıp yaklaşık 3 saat pişirilmesiyle yapılan bir kebap türüdür.
- Siirt Fıstığı: Tadı ve görünümüyle oldukça aranan ve yörede yeşil altın diye de adlandırılan bu fıstık türü, düşük kalorisi, kolesterol düşürücü ve zayıflatıcı özellikleri ile benzerlerinden ayrılır.
- Siirt Perde Pilavı: Tereyağında kavrulan pirinç ile kızartılan tavuk parçalarının, iç çeperi yufka ve fıstık ile döşenen özel perde pilav tenceresine bir kat pilav bir kat tavuk olacak şekilde doldurulmasından sonra kapağı kapatılarak fırında pişirilmesiyle yapılan pilav türüdür.
- Şal-Şepik (kumaş ve giysi): Şal-Şepik, tiftik keçisinden elde edilen ve "gej" adı verilen yünden yapılan renkli ve desenli bir kumaş türüne ve yalnızca bu kumaştan üretilen yöresel bir giysi olan geniş pantolon (şal) ve yelek (şapik) takımına verilen addır.
- Zivzik Narı: Şirvan ilçesi Zivzik Köyünde yetişen, bol sulu, büyük taneli, küçük çekirdekli, aylarca dayanabilen ve eşsiz aromalı olan bir nar türüdür.
- İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi: İsmail Fakirullah Hazretleri ve vasiyeti üzere hocasının ayak ucuna defnedilen ve Marifetname isimli eseri ile tanınan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri'nin medfun olduğu türbedir. Ayrıca asırlardır devam eden ışık hadisesi ile de bilinen türbedeki ışık hadisesi türbenin hemen yanındaki yansıtıcı bir kule ve 3 km uzaklıktaki tepede bulunan pencereli bir duvarın bir araya gelmesiyle ekinoks tarihlerinde oluşur. Hocasına duyduğu kadirşinaslığını "Yeni yılın ilk güneşi eğer hocamın baş ucuna düşmezse, ben o güneşi neyleyim!" sözleriyle dile getiren büyük mutasavvıf İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından zirvesinde olduğu astronomi bilimi ile yaptırılmıştır.
- Ras'ıl Hacar ve Botan Kanyonu: Taşbaşı olarak bilinen büyük mağaranın hemen yanında bulunan delikli taş, Botan vadisi ve Uluçay'ın eşsiz bir manzarasına sahiptir.
- Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası: Botan Vadisinin güzelliklerini 1100 metre yüksekten ayaklar altına seren Cam Teras ve Işık Hadisesi'ne konu olan taş duvar Kaletül Üstad Tepesinde yer alır.
- Veysel Karani Hazretleri Türbesi: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in hırkasını hediye olarak gönderdiği Veysel Karani Hazretlerinin türbesi Siirt-Diyarbakır karayolu üzerinde Baykan ilçesine bağlı Veysel Karani beldesinde yer alır.
Soru/Yorum Formu
»