Tokat ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
|
Tokat'ın meşhurları |
- Tokat Bez Sucuk: Yöreden temin edilen dana eti ve baharat karışımından hazırlanan sucuk hamurunun mermerşahi denilen bez torbalara doldurulup yaklaşık iki hafta boyunca kurutulmasıyla yapılır.
- Tokat Bileziği: Altın külçelerin eritilip hadde adı verilen aletten geçirilerek tel haline getirilmesi, el mengenesinde bükülerek burgu, zincir ve üçgen adı verilen ve birbirinden farklı olarak burulmuş tellerin halka haline getirilmesi ve yan yana sabitlenmesi ve kapandığında kalp şeklini alan kilitli toka takılmasıyla yapılan enli bir bilezik türü.
- Tokat Çemeni: Hasat edilmiş ve öğütülmüş çemen bitkisinin belirli oranlarda tokat salçası, baharatlar, sarımsak, tuz ve su eklenip mayalanmaya bırakılmasıyla yapılır.
- Tokat Çöreği: Sade olarak özel amaçlı buğday unu, nohut mayası ve su temel bileşenlerinden oluşan, isteğe göre ceviz, üzüm, şeker ve bal ilave edilen, çeşitli boyutlarda hazırlandıktan ve çeşitli desenlerle süslendikten sonra taş fırında pişirilerek üretilen bir çörek türü.
- Tokat Ekmeği: Tam buğday unu, ekşi hamur mayası, su ve tuz ile hazırlanan ve taş fırında pişirilen bir ekmek türü.
- Tokat Kebabı: Kebapta kullanılan et ve kuyruk yağı doğal ortamında yetiştirilen Karayaka koyunlarının 6-9 aylık erkek kuzularından elde edilir. Et, kuyruk yağı, ve sebzelerin (patlıcan, domates, biber, patates, sarımsak) takıldığı şişler iki yanında ateş yanan özel tokat kebabı fırını içinden geçen bir demir çubuğa asılarak dikey olarak pişirilir.
- Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı: Salamura Tokat Yaprağı, sadece Tokat'ta yetişen narince üzümünün ilk sürgünlerinden toplanan yapraklardır. İnceliğiyle, damarsız oluşuyla, çabuk pişmesiyle ve lezzetiyle dünyanın en kaliteli yapraklarından biridir.
- Tokat Niksar Cevizi: Yüzde 65 yağ oranına sahip Niksar cevizinin yapraklanma döneminin diğer ceviz ağacı türlerine göre biraz daha geç olması, cevizin ilkbahar mevsiminin son don olaylarından etkilenmemesini bu sayede verimde ve kalitede düşme olmamasını sağlar.
- Tokat Niksar Sandığı: Ceviz ağacı kullanılarak yapılan kilim kaplamalı minyatür sandıklar süs eşyası olarak kullanılır.
- Tokat Perpereli (pırpırlı) Küpesi: Perpere veya pırpır adı verilen ve küpede serbest olarak sallanan dişli şeklindeki altın pul ve onun üzerinde yer alan altın kalp ya da mavi taştan oluşan altın küpe türü.
- Tokat Yazması: Boyanın kumaşa fırça ile sürülmesi yoluyla elle resmedilerek ya da boyaya batırılmış tahta kalıplarla kumaşa baskı yapılarak tek veya çok renkli olarak desenlendirilmiş kumaşlarla yemeni (baş örtüsü), yastık örtüsü, yorgan yüzü, bohça, mendil, sedir örtüsü, kavuk örtüsü, destimal, tılsımlı gömlek ve seccade gibi ürünlerin üretildiği el sanatı türü.
- Tokat Yağlısı: Buğday unu, su ve tuz ile hazırlanan hamurun serperek elde açılması, yağlanıp 8-10 kez katlanması, 17-18 cm çapında yuvarlak bir şekil verilmesi ve üzerine yumurta sarısı sürülüp fırın tavasında taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir unlu mamul türü.
- Turhal Yoğurtmacı: Un, maya, tuz ve sudan oluşan hamurun açılması, üzerinin yarısına iç harcı olarak yağ-ceviz veya yağ-haşhaş karışımı sürülüp katlanması, katlanınca oluşan yeni yüzeyin yarısına tekrar iç harcı sürülüp katlanması ve bu işleme 10 kata kadar devam edilmesi, ardından 20 cm çapında yuvarlak bir pide şekli verildikten sonra üzerinin baklava deseninde çizilmesi, üzerine yumurta sarısı sürülmesi ve taş fırında pişirilmesiyle yapılan unlu mamul türü.
- Zile Kömesi: İpe dizili halde sıralanmış ceviz içlerinin, Narince üzümü şırası, buğday nişastası ve unun birlikte pişirilmesi ile hazırlanan muhallebi kıvamındaki hasuda içine batırılıp kaplandıktan sonra kurutulması yapılan bir cevizli sucuk türü.
- Zile Pekmezi: Zile bölgesinde yetişen kırk dört çeşit üzüm türünden en yaygın olan "Narince" türü üzümlerden elde edilen pekmezin ağarması için yumurta akı katılaşması içinde eski katı pekmez, nişasta veya petekli bal ile birlikte çırpılıp köpürtülmesiyle elde edilen krem renkli, gözenekli ve yoğun kıvamlı bir pekmez türü.
- Ballıca Mağarası: Yaşı 3,4 milyon yıl olarak belirlenen Ballıca Mağarası, Tokat Pazar ilçe merkezinin 7 kilometre güneyinde, Ballıca Köyü'nün yaklaşık 1 kilometre güneydoğusundadır.
- Sebastapolis Antik Kenti: Kelime anlamı "Büyük azametli şehir" anlamına gelen ve ilçe merkezinde yer alan Sebastapolis Antik kenti, tarihi ilk Tunç Çağında başlayan büyük bir höyük üzerine kurulmuştur.
Soru/Yorum Formu
»