Mest nedir? Mest etmek ve olmak ne demektir? Anlamları

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
  1. Sarhoş: Sarhoş, içtiği şaraptan dolayı kendisinden geçen kişidir. Fakat edebiyatta "mest" kelimesi ya dünyevi aşkın etkisiyle ya da tasavvufi anlamda tarikat ehlinin ilahi aşkla kendisinden geçmesidir. (İlgili cümle kaynağı: O. Aslanoğlu)
  2. İçi beyaz tüylü siyah deri mest ve altına giyilen lastik ayakkabısı
    Deri mest ve lastik ayakkabısı
    Dışarı çıkarken üzerine kundura ya da lastik geçirilen, kısa konçlu, hafif ve yumuşak deriden imal edilmiş ev içinde giyilmeye uygun, fermuarlı, yumuşak deri çorap veya ayakkabı: Mest müstakil olarak kullanılan bir ayakkabı çeşidi olmayıp, dışarıya çıkarken üzerine mutlaka lâstik giyilen bir ayakkabıdır. Mest daha ziyade yaşlılar tarafından giyilir. (N. G. Kırzıoğlu)

  • Mest etmek: Birini çok mutlu etmek, kendinden geçirmek.
  • Mest olmak: Kendinden geçercesine mutlu olmak.

Ey gönül! Aklını başına al da, ilahi şarapla olduğundan da daha fazla mest ol, nereye gidersen git, hep mest olarak git! Yalnız kendine değil, başkalarına da o şaraptan içir, mest et! Onlar da bu şarabın zevkini duysunlar da, sana birkaç kadeh daha fazla sunsunlar... Onlara de ki:" Mest olanların içtikleri şarap, üzüm şarabı değildir; o şarap, can denizindendir! İlahi aşkla mest olanların sakisi, o şarabı ele, ağza sunmaz; cana, gönle sunar!" (İlgili sözler: Mevlana Hazretleri)
( 0 soru/yorum )