Edebiyat nedir ne demektir? Anlamı
|
Edebiyat |
- Oluşturucu ya da eleştirel nitelikte, bilimsel yazılardan ayırt edilen, sürekli bir değere sahip, güçlü duygusal etki meydana getiren düşünce, duygu ve imgelerin söz ya da yazıyla anlatılması sanatı, yazın.
- Bu sanatın kuralları ve ürünleriyle uğraşan bilim kolu.
- Bir çağda, bir dilde, bir ulusta bu yolla oluşturulmuş yapıtların tümü: On yedinci yüzyıl divan edebiyatı.
- Bir bilim kolunun türlü konuları üzerine yazılmış yazı ve yapıtların tümü.
Edebiyat ile ilgili birleşik kelimeler, deyimler ve anlamları
- Edebiyat akımları (edebiyat okulları):
- Edebiyat sanatı konusunda aynı görüşte olan sanatçıların oluşturduğu topluluk. Dadacılar, coşumcular, gerçeküstücüler.
- Öncü bir edebiyatçının ya da edebiyatçılar topluluğunun geliştirdiği, biçim ve içerik yönünden birtakım yenilikler getiren anlayış, yazın akımları, yazın okulları: Klasizm, coşumculuk, gerçekçilik, simgecilik, izlenimcilik, gerçeküstücülük, varoluşçuluk vb. birer edebiyat akımıdır.
- Edebiyat armağanları (edebiyat ödülleri): Herhangi bir edebiyat türünde ortaya konulan yapıtlar arasında edebiyat sanatı açısından en başarılısına ya da başarılılarına verilen para, şilt vb. armağanlar, ödüller; yazın armağanları, yazın ödülleri.
- Edebiyat tarihi: Edebiyat yapıtlarını, edebiyatçıların yaşam öykülerini ve edebiyatla ilgili olayları yer, zaman ve toplum koşulları içinde inceleyen bilim dalı, yazın tarihi.
- Edebiyat türleri: Roman, öykü, şiir, tiyatro, deneme, makale, fıkra, masal, anı, mektup vb. yazı türlerine verilen genel ad; edebi türler, yazın türleri.
- Edebiyatı cedide: Serveti Fünun Edebiyatı.
- Edebiyat yapmak: (deyiminin anlamı) Bir konu üzerinde boş, gereksiz ve süslü sözler söylemek.
( 3 soru/yorum )
Soru ve Yorumlar: 3
Soru/Yorum Formu
»