Kitin nedir ne demektir?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Kitin parçaları
Kitin
Kitin, selülozdan sonra en bol bulunan tabi polimerdir (uzun zincirli molekül). Glikoz esaslı ünitelerin birbirine bağlanmasıyla meydana gelen kitin, böcekler ve diğer kabuklu hayvanların kabuğuna ve iskeletine sertlik veren organik maddedir. Aynı zamanda mantar ve bira mayası hücrelerinin de hücre duvarının temel yapı taşıdır.

Kitin başlıca karides kabuklarından elde edilmekte ve deasetilasyonu sonucu başlıca türevi olan kitosan elde edilmektedir.

Kitinin ilk kullanma sahası, meyveleri muhafaza için üzerlerini kaplama esasına dayanan yarı geçirgen bir film yapılması olmuştur. Kitin birçok endüstriyel işlemde de kullanılır. Suyun temizlenmesinde ve gıdalarla ilaçlarda kıvam arttırıcı ve koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca boya, kumaş ve yapan bir polisakkarittir.

Kitin elastik ve sağlam bir madde olduğundan cerrahi ip olarak da kullanıma uygundur. Yaralar iyileşirken kitin de zamanla ayrışarak uzaklaşır. Bunun yanında kitin insanlarda yaraların iyileşmesinde nadir rastlanan bazı özelliklere sahiptir.
( 0 soru/yorum )