Klima nedir? Klima nasıl çalışır?

Güncellenme: Soru/Yorum: 0
Duvarda takılı olan ve üstten tarafından aldığı sıcak havayı soğutup alttan üfleyen klima
Duvar tipi klima
Konutlarda, daha çok da işyerlerinde mevsime göre sıcak ya da soğuk hava püskürterek ortamın ısıtılması ya da soğutulmasını sağlayan elektrik ile çalışan aygıt ve bu sisteme verilen addır. Klimaların sabit ve taşınabilir olmak üzere çeşitli modelleri mevcuttur.


Klima nasıl çalışır?


Ev tipi klimalarda hem evin içinde hem de evin dışında çalışan iki cihaz mevcuttur. Bu iki cihaz arasında gidip gelen ve devirdaim maddesi olarak kullanılan gaz, dışarıdaki cihazda bulunan bir kompresör aracılığıyla emilir ve sıkıştırılarak sıvılaştırılır. Sıkıştırma sırasında açığa çıkan ısı bir fan vasıtası ile atmosfere (dış ortama) atılır.

Bir klima sisteminin yapı içindeki ve dışındaki cihazlarının nasıl çalıştığını ve aralarındaki bağlantıyı gösteren animasyon
Klima nasıl çalışır
Bu sıvı daha sonra evin içindeki klimaya (basınç altında) gönderilir. Klimaya ulaştığında klima içinde petekte sıvı serbest kalır, basıncı düşer ve tekrar gaz haline dönüşür. Gaz haline dönüşürken önceden sıvılaşırken dışarıda kaybettiği ısıya ihtiyaç duyar. Bu esnada bulunduğu ortamdan ısı çeker ve peteğin ısısını da düşürmüş olur (Aynı çakmak içindeki sıvının çakmağın sibobundan hızlıca serbest kalıp gaza dönüşürken etrafını dondurması gibi.) Bu sayede petek soğur ve peteğin içinden geçen ev ortamının havası da soğutulmuş olur.

Sonra petek içindeki gaz dışarıda bulunan cihazdaki kompresör tarafından tekrar emilerek yeniden sıkıştırılır ve çevrim aynı şekilde klima çalışmaya devam ettikçe tekrarlanır.

Soğuk hava üfleyen portatif veya seyyar klima
Portatif mini klima
Klimaların tavana monte edilmelerinin nedeni ısınan havanın yükselmesi prensibine dayanır. Normal bir oda ortamında en sıcak hava tavanda bulunur ve yer daha serin olur. Klima da en sıcak havayı tavandan emer ve soğutarak aşağıya verir (daha doğrusu soğuyan hava kendiliğinden aşağıya doğru kendiliğinden akar).
( 0 soru/yorum )