Toy nedir ne demektir? Anlamı

Güncellenme: Soru/Yorum: 0

Toy (I)


  1. Henüz genç olduğu için görgüsüz olan: Toy bir kız gibi bilmeden konuşma! Dedim. (H. F. Beşik)
  2. Yeni olduğu için deneyimsiz ve acemi olan: Toy bir delikanlıydı o; beceriksizliğini normal karşıladı bu yüzden. (İlgili cümle kaynağı: H. Bildirici)

Toy (II)


Eski Türklerde çadır içinde yapılan toy toplantısı
Toy meclisi
  1. (tarih) Eskiden Türklerde devlet işlerinin görüşüldüğü boylar arası meclis: Bir danışma meclisi olan ve her boyun beyinin katıldığı toy, yılda üç defa toplanmaktaydı.
  2. Yemekli şölen, ziyafet: 13. yüzyıldan itibaren devlet işlerinde Kurultay, Toy'un işlevini yerine getirmeye başladı ancak ziyafet ve eğlence yine Toy olarak anılmaya devam etti. (F. Bayat)
  3. (toplum bilim) Komünal toplumlarda, bireysel mülkiyetin ve tabakalaşmanın gelişmesini engellemek amacıyla, tek tek ellerde biriken serveti yeniden ve bütün topluluğa paylaştırmak için düzenlenen ve düzenleyenlerin biriken serveti yiyecek ve hediyeler biçiminde dağıttıkları, konuklarında da bir sonraki fırsatta buna karşılık verdikleri tören.

Toy (III)


Beyaz bıyığı ya da sakalı olan toy kuşu
Toy kuşu
  1. (zooloji) Bataklıkkuşları takımının toygiller familyasından, Avrupa ve Asya'da yaşayan, boyu 0,4 - 1 metre arasında değişen, erkeklerinde ağzın alt iki yanından sarkan 15 cm uzunluğunda bıyık gibi görünen bir sakal bulunan beyaz ve kırmızımsı kahverengi tüylü, göç eden bir kuş, taraklıkuş (Otis tarda).
( 0 soru/yorum )